Smrtonosno oružje (1987)

LETHAL WEAPON (Originalni naziv)

akcija komedija triler

Vratolomije dvojice policijskih partnera koji su totalna suprotnost u životu i poslu

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Shane Black
Uloge: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitchell Rayn, Tom Atkins

Filmografija

Iako su nastavci profil serijala uvijek dizali i za nekoliko razina više, činjenica je kako će posebno mjesto u srcu svakog obožavatelja uvijek zauzimati prvi dio "Smrtonosnog oružja". Vrlo vjerojatno jedan od najutjecajnijih akcijskih serijala svih vremena, doslovce je pokrenuo revoluciju akcijskog buddy-buddy filma, spajajući vrhunske akcijske sekvence s oduškom u vidu izrazito duhovitih scena, ali i s idilom obiteljskog doma.

Roger Murtaugh (Danny Glover) je iskusni policajac kojemu do mirovine nedostaje tek nekoliko godina, detektiv s dosjeom bez mrlje i toplim domom, koji sav posao radi po pravilima. Martin Riggs (Mel Gibson) njegova je potpuna suprotnost, nezaustavljiva mašina za ubijanje, neukrotivi avanturist koji se od smrti supruge čini još nestabilnijim. Sada su njih dvojica prisiljena raditi zajedno, istražujući ubojstvo prostitutke koja je bila kći Rogerova prijatelja. Istraga ih vodi do međunarodne skupine visoko pozicioniranih kriminalaca...
Redatelj Richard Donner originalan je i samosvojan scenarij kultnog Shanea Blacka na veliki ekran prenio u punom sjaju pa film ni dva desetljeća nakon što je snimljen nije izgubio ništa od svoje atraktivnosti. Naravno, opjevani glumački par Mel Gibsona i Danny Glover ovdje briljira.

Komentari (17)

Foto