J.F.K. (1991)

JFK / Project X (Originalni naziv)

triler biografski politički

Istražitelj iz New Orleansa pokušava razotkriti tko stoji iza ubojstva Johna F. Kennedyja

 
Režija: Oliver Stone
Scenarij: Oliver Stone, Zachary Sklar
Uloge: Kevin Costner, Sissy Spacek, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf...

Filmografija

Dosad najambiciozniji i najkontroverzniji uradak Olivera Stonea "JFK" (1991), prikaz je pokušaja istražitelja Jim Garrisona iz New Orleansa (Kevin Costner) da otkrije tko stoji iza ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja.

Okružni tužilac Jim Garrison (Kevin Costner), pokušava rasvijetliti događaje, koji su prethodili atentantu na Kennedyja. Dokazi, na koje nailazi vode ga sve do vrhova CIA-e, FBI, vojnih obaveštajnih službi i mafije... U studenom 1963. godine, ubojstvo američkog predsednika Johna Kennedyja potreslo je svijet. Kratka istraga, koja je sprovedena pod nadzorom kontraverznog sudije Vrhovog suda Earla Warrena, došla je do zaključka da je atentator Lee Harvey Oswald sam planirao i sproveo zločin. Njihov zaključak ostavio je mnoga pitanja otvorenim i dopustio puno prostora za razvoj najrazličitijih teorija zavjere. Odabravši jednu od njih, koja izgleda kao najrealnija, Oliver Stone napravio je jedan od najboljih političkih trilera u povijesti kinematografije. Okružni tužilac Jim Garrison (Kevin Costner), uvjeren je da su mnogi propusti u zvaničnoj istrazi namjerno napravljeni, pokušava rasvijetliti sve događaje koji su prethodili atentatu. Na tom putu nailazi na dokaze da je veliki broj vrlo utjecajnih ljudi i institucija imalo motive za Kennedyjevo ubojstvo, a da su neki od njih čak i radili na razvijanju koncepta, po kojem bi se za atentat okrivio Oswald.
Lista osumnjičenih vodi ga sve do novog predsjednika, vrha CIA-e, FBI-a, vojnih obavještajnih službi i mafije. Ključni svjedok u slučaju mogao bi biti kontraverzni biznismen iz New Orleansa Clay Shaw (Tommy Lee Jones), kojeg Jim odluči izvesti pred sud i započeti proces. Iako svjestan da će teško uspjeti osuditi organizatore zločina, osnovna želja mu je da neke od dokaza koje je prikupio iznese u javnost, gdje će ih biti mnogo teže sakriti...

Komentari (20)

Foto