Pun pogodak (1998)

BASEketball (Originalni naziv)

komedija sport

Dvojica gubitnika izmisle novu sportsku igru kojom se želi okoristiti pokvareni biznismen

 
Režija: David Zucker
Scenarij: David Zucker, Robert LoCash
Uloge: Trey Parker, Matt Stone, Dian Bachar, Yasmine Bleeth, Jenny McCarthy, ...

Filmografija

Iako napravljena u pod-žanru tzv. neslane komedije, kakav je bio iznimno popularan na prijelazu tisućljeća, sportska komedija "Pun pogodak" redatelja i ko-scenarista Davida Zuckera ("Goli pištolj") ujedno je i prilično oštar komentar stanja i običaja u američkome profesionalnom sportu.

Dva dugogodišnja prijatelja i gubitnika iz Milwaukeeja, Joe Cooper (Trey Parker) i Doug Remer (Matt Stone), izmisle novu sportsku igru igrajući košarku uz bejzbolska pravila. Kada njihova zafrkantska igra postigne neočekivan uspjeh, oni osnuju profesionalnu ligu, uz novčanu pomoć bogataša Teda Danslowa (Ernest Borgnine). U toj je ligi svaki igrač plaćen potpuno jednako, a klubovima nije dozvoljeno seliti se iz grada u grad. Međutim, vlasnik jednoga od klubova, Dallas Felonsa, želi promijeniti pravila kako bi se njegov klub mogao okoristiti novima, a jedino koji mu stoje na putu su Milwaukee Beersi, u kojima igraju izumitelji nove igre.

Film  "Pun pogodak" redatelja i ko-scenarista Davida Zuckera ujedno je i prilično oštar komentar stanja i običaja u američkome profesionalnom sportu. Enormne novčane iznose koje pojedinci zarađuju nadmašuju samo enormne razlike između plaća najbolje i najslabije plaćenih igrača, što najčešće nije vjerna ilustracija njihove kvalitete i predanosti. Sportski sistem u kojem vlasnik klub može prodati i preseliti u drugi grad čine jako teškim navijačko vezivanje za pojedini tim.

Sve te anomalije "Pun pogodak" s pravom kritizira, putem nudeći nepresušne salve smijeha - za najveći broj njih zaslužni su tvorci "South Parka", Trey Parker i Matt Stone, koji igraju dvije glavne uloge.


Komentari (0)

Foto