Trinaest (2003)

THIRTEEN (Originalni naziv)

drama romantika kriminalistički

Povučena odlikašica priželjkuje da postane popularna kao njezine atraktivne vršnjakinje

 
Režija: Catherine Hardwicke
Scenarij: Catherine Hardwicke, Nikki Reed
Uloge: Holly Hunter, Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Jeremy Sisto, Brady Corbet, ...

Filmografija

Film je na Sundance Film Festivalu redateljici Catherine Hardwicke donio nagradu za najbolju režiju, a osim tog priznanja i nominacije za Oscara film je dobio dvije nominacije za Zlatni globus, pet nominacija za Zlatni satelit, dvije nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu te nagradu Independent Spirit Award za debitantski nastup Nikki Reed. U ostalim su ulogama J. Sisto, D. W. Moffett i K. Pardue.

Trinaestogodišnja Tracy Freeland (E. R. Wood) povučena je odlikašica koja sanjari da postane popularna kao njezina atraktivna vršnjakinja Evie Zamora (N. Reed). Međutim, Evie je ignorira baš kao i ostale popularne učenice u školi. S druge strane Tracy u domu svoje samohrane majke i liječene alkoholičarke Melanie (H. Hunter) uživa u ljubavi i potpori žaleći što njezin otuđeni otac Travis (D. W. Moffett) uopće ne sudjeluje u njezinom odgoju i odgoju njezina brata Masona (B. Corbet). Nakon sitne krađe Tracy napokon privuče Evienu pozornost i malo-pomalo postane njezinom najboljom prijateljicom. Dojučerašnja uzorna učenica, Tracy se pod utjecajem problematične Evie premetne u razuzdanu buntovnicu čiji se život počne okretati oko droge, seksa i kriminala.

Kako nastaju hvaljeni filmski scenariji? Ugledna scenografkinja otpočne vezu s ocem problematične tinejdžerice u kojoj uoči iznimni potencijal. Nagovori je na pisanje priče o svojoj svakodnevici, scenarij je gotov za šest dana, a uskoro snimljen i film koji je postao jedno od najugodnijih iznenađenja godine, nominiran čak za Oscara. Riječ je o nastanku ove američke drame kojim je dotadašnja scenografkinja Catherine Hardwicke (Tri kralja, Nebo boje vanilije) debitirala kao redateljica snimivši u međuvremenu još dva žanronvski potpuno različita filma (Lords of Dogtown, The Nativity Story).Njezin prvijenac doista zaslužuje pohvale koje je dobio nakon premijere na Sundance Film Festivalu. Dvije mlade glumice, N. Reed i E. R. Wood, sjajno tumače središnji par buntovnica bez razloga te film "Trinaest" upravo zbog njihovih zrelih nastupa zaslužuje pohvale. Izvrstan dojam o glumi upotpunjuje nastup oskarovke H. Hunter (Piano, Tvrtka) kojoj je uloga Tracyine majke donijela četvrtu nominaciju za Oscar.


Komentari (0)

Foto