Život je čudo (2004)

ŽIVOT JE ČUDO / LIFE IS A MIRACLE (Originalni naziv)

komedija romantika ratni

Priča o sudbinama običnih ljudi i ljubavi koja ne zna za nacionalnost i poteškoće

 
Režija: Emir Kusturica
Scenarij: Emir Kusturica, Ranko Božić
Uloge: Slavko Štimac, Nataša Šolak, Vesna Trivalić, Vuk Kostić, Aleksandar Berček...

Filmografija

Dobroćudni inženjer Luka (S. Štimac) projektira prugu negdje na granici Srbije i Bosne. S njim su iz Beograda došli i psihički nestabilna supruga Jadranka (V. Trivalić), bivša operna diva, te sin Miloš (V. Kostić), nogometaš. Rat se bliži a Luka zbog svoje naravi ne želi vjerovati da će se on doista i dogoditi.

Tijekom 1992. godine srpski inženjer iz Beograda Luka Đurić (Slavko Štimac) seli se u maleno bosansko selo, koje se nalazi gotovo usred ničega, zajedno sa svojom suprugom, opernom pjevačicom Jadrankom (Vesna Trivalić) i sinom Milošem (Vuk Kostić). Lukin je zadatak izgraditi prugu koja će povezivati Bosnu i Srbiju te od zabačene regije stvoriti turistički raj.

Optimističan i zaokupljen poslom, Luka ni ne primjećuje rat koji bjesni svugdje oko njega, a koji će se odraziti i na njegov privatni život kada ga supruga napusti zbog mađarskog muzičara, a sin bude unovačen u vojsku. Luka ih strpljivo čeka, iako je sve jasnije kako se Jadranka uopće ne namjerava vratiti, dok je Miloš zarobljen.

Za to vrijeme, vojska Luku imenuje nadglednikom muslimanske zarobljenice Sabahe (Nataša Solak). Zajednički život počinje buditi osjećaje između Luke i Sabahe, no on ubrzo doznaje kako će ona biti iskorištena u zamjeni za srpskog vojnika - njegova sina Miloša.

Rastrgan između ljubavi prema sinu i prema ženi, Luka će u sebi pronaći hrabrost i snalažljivost koje nije ni slutio da ima.


Komentari (3)

Foto