Između neba i zemlje (1954)

The High and the Mighty (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Neiskusan kopilot jedini je spas za putnike prekooceanskog aviona kojem se pokvario motor

 
Režija: William A. Wellman
Scenarij: Ernest K. Gann
Uloge: John Wayne, Claire Trevor, Laraine Day, Robert Stack, Jan Sterling, ...

Filmografija

"Između neba i zemlje" po mnogima je preteča filma katastrofe: naime, riječ je o filmu koji na iznimno zoran način prikazuje umalo tragičan slučaj američkoga zrakoplova koji, usprkos ozbiljnom tehničkom kvaru, ipak uspije doletjeti do svog odredišta bez žrtava.

Američki zrakoplov DC-4 na rutinskom je letu iz Honolulua za San Francisco. U njemu se nalazi sedamnaest putnika, povratnika s ljetovanja, te peteročlana zrakoplovna posada koju predvodi kapetan Sullivan (R. Stack). Nakon mirnog dijela leta dođe do kvara. Izbezumljeni pilot izgubi živce, pa kopilot Dan Roman (J. Wayne) odluči uzeti stvari u svoje ruke: obavijesti putnike da će se vjerojatno spustiti na more. Iako zavlada panika, tijekom neizvjesnog leta putnici će se postupno pripremati za najgore...

Ovaj napeti film režirao je poznati američki redatelj William A. Wellman, redatelj vrlo širokoga žanrovskoga spektra (od komedija "Ništa sveto", vesterna "Preko prostranog Missourija" i kriminalističkih filmova "Državni neprijatelj"), koji je i sam u ratu bio u avijaciji te je u mnogim svojim filmovima koristio upravo vlastita iskustva. U glavnim ulogama nastupaju poznati glumci John Wayne, Robert Stack i drugi, a film je osvojio Oscara za glazbu skladatelja Dimitrija Tiomkina.


Komentari (0)

Foto