Sjećanje na lijepe stvari (2002)

SE SOUVENIR DES BELLES CHOSES (Originalni naziv)

drama romantika

Claire Poussin oboljela je od Alzheimerove bolesti od koje je preminula i njena majka

 
Režija: Zabou Breitman
Scenarij: Jean-Claude Deret, Zabou Breitman
Uloge: Isabelle Carré, Bernard Campan, Bernard Le Coq, Dominique Pinon, ...

Filmografija

Redateljica i scenaristica Zabou Breitman iznenadila je zrelošću svog pristupa, karakterističnijim za iskusne filmaše. Scenski jednostavan, a ozračjem intimistički film prati mladu Claire kojoj je dijagnosticirana neizlječiva Alzheimerova bolest. Iako zaplet djeluje deprimirajuće, cijelim filmom prevladava radost života, ma kako on kratak bio, a ne prepuštanje bolesti i smrti.

Claire Poussin (I. Carré) nedavno je oboljela od Alzheimerove bolesti od koje je preminula i njezina majka. Kako joj se bolest pogoršava, Claire stiže u specijaliziranu bolnicu otvorenog tipa čiji se liječnici bave poremećajima pamćenja. Mladu ženu prati prof. dr. Chriatian Licht (B. Le Coq) koji je u vezi sa svojom suradnicom Marie (Z. Breitman). S druge strane, Claire se, nakon početnih nesuglasica, svidi introvertiranom Philippeu (B. Campan), pacijentu u bolnici i stručnjaku za vina. Zbliživši se, njih dvoje počnu romantičnu vezu, ali Clairina bolest uzima sve više maha...

Za Alzheimerovu bolest još uvijek nema djelotvornog lijeka. Jednu od najčešćih presenilnih demencija karakteriziraju problemi s govorom, stanja nemira, poremećaji pamćenja, kao i dezorijentiranost u prostoru i vremenu. O jednoj takvoj bolesnici govori izvrsna francuska suvremena drama koja na dirljiv i uvjerljiv način analizira ljudski život koji sustavno nagriza teška bolest. Prema scenariju koji je napisala s kolegom Jean-Claudeom Deretom film je režirala francuska glumica Zabou Breitman (La Crise, Billy Ze Kick) kao svoj redateljski prvijenac. Odlučivši se na spoj ozbiljne teme, humorističnog prizvuka osobito u prvom dijelu filma, te istančane karakterizacije glavne junakinje i ostalih likova u priči, Zabou Breitman iznenadila je zrelošću svog pristupa, karakterističnijim za iskusne filmaše.

Scenski jednostavan, a ozračjem intimistički film prati mladu Claire kojoj je dijagnosticirana neizlječiva Alzheimerova bolest. Iako zaplet djeluje deprimirajuće, redateljica je postigla da cijelim filmom prevladava radost života, ma kako on kratak bio, a ne prepuštanje bolesti i smrti. U tom je smislu osobito uspjelo uvođenje niza slikovitih likova koji se kao Claire i Philippe liječe u specijaliziranoj ustanovi. U glavnoj je ulozi šarmantna I. Carré (Beau fix, Les Sentiments) kojoj je interpretacija krhke i osjećajne bolesnice nastup karijere, a slično vrijedi i za njezina glumačkog partnera B. Campana (Les Trois frères, Joja la frite). U ostalim su ulogama redateljica Z. Breitman, njezin kolega J.-C. Deret, zatim B. Le Coq (Van Gogh, Le Capitaine Conan), te popularni komičar D. Pinon (Delicatessen, Amélie). Uz najviše ocjene kritike, film je naišao na solidan prijam u francuskim kinima, te postigao veliki uspjeh na dodjeli Césara na kojoj je osvojio tri nagrade: za najbolji prvi film (Zabou Breitman), za najbolju glavnu žensku ulogu (Isabelle Carré) i za najbolju sporednu mušku ulogu (Bernard Le Coq). Za Césara je još bio nominiran i B. Campan s kojim redateljica upravo priprema svoj novi film "L'Homme de sa vie".


Komentari (0)

Foto