Goyini duhovi (2006)

Goya's Ghosts (Originalni naziv)

drama povijesni

U doba španjolske inkvizicije slikar Goya pokušava pomoći djevojci koja završi u zatvoru

 
Režija: Milos Forman
Scenarij: Jean-Claude Carriere, Milos Forman
Uloge: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard, Randy Quaid, ...

Filmografija

1792. španjolska inkvizicija muči brojne nevine žrtve. Lijepa kći bogatog trgovca Inés, koju Francisco Goya koristi kao model za anđele, uhićena je pod apsurdnim optužbama, pa joj slikar pokušava pomoći...

Posljednji film Milosa Formana kostimirana je drama smještena u Španjolsku 1792. godine. Razdoblje je inkvizicije, a španjolska je bila naročito poznata po svojoj okrutnosti. Progonjeni su protestanti, židovi i vještice, ali i umjetnici za čija se dijela verovalo da zauzimaju satiričan stav prema crkvi.
Mlada Inés (Natalie Portman) je Goyina (Stellan Skarsgård) muza. Jedne večeri sa prijateljima odlazi u gostionicu gdje se poslužila svinjetina koju Inés iz nekog razloga odbije. To odbijanje nije promaklo članovima inkvizicije koji je optužuju za židovstvo i podvrgavaju mučenju, u čemu se ističe brat Lorenzo (Javier Bardem).
Inésin otac u suradnji sa Goyom neuspješno je pokušava izbaviti iz zatvora, ali pod pritiskom batina i mučenja, Inés potpisuje lažno priznanje. Tada se njen bogati i moćni otac, Tomás Bilbatúa (José Luis Gómez ) odlučuje osvetiti Lorenzu prisiljavajući ga batinama da potpiše dokument u kojem priznaje da mu je majka majmunica.
Zato on odlazi iz Španjolske sa reputacijom lažova, a Goya postane izrazito nepopularan naslikavši vrlo neprimjeran portret kraljice Marie Luise (Blanca Portillo) pod povjereništvom njenog supruga, kralja Carlosa Četvtrtog (Randy Quaid). Bez obzira na sve, Inés zbog potpisanog priznanja i dalje ostaje u zatvoru.
Petnaest godina kasnije, dok Napoleonove trupe napadaju Španjolsku i inkvizicija konačno biva uništena, Lorenzo je postao sljedbenik Alijanse i vraća se u domovinu. On pokušava osloboditi Inés iz zatvora i ne očekuje da će ga šokirati ono što bude otkrio...

Komentari (0)

Foto