Kad bi zidovi mogli pričati (1996)

IF THESE WALLS COULD TALK (Originalni naziv)

drama

Tri priče smještene u tri vremenska razoblja obrađuju kontraverznu temu o pobačaju

 
Režija: Cher, Nancy Savoca
Scenarij: Pamela Wallace, Earl W. Wallace
Uloge: Demi Moore, Sissy Spacek, Cher, Anne Heche, Jada Pinkett, ...

Filmografija

Redateljski uradak oskarovke Cher višestruko je nominiran za nagrade Emmy i Zlatni globus, a osvojio je nagradu Zlatna jabuka.

Ovaj omnibus sastoji se od tri kratka filma koji obrađuju kontroverznu temu – abortus. Iako je svaka priča smještena u različitim vremenskim razdobljima, ono što ih povezuje (pored teme koju obrađuju) je i činjenica da su sve smještene u istu kuću.

Radnja filma smještena je u obiteljskoj kući u predgrađu, a obuhvaća tri priče u razdoblju od 40 godina koje prikazuju razvoj prava žene da izabere pobačaj. Sekvenca iz 1952. govori o ratnoj udovici (Demi Moore) koja je zatrudnjela nakon kratkog susreta, te očajnički traži ilegalan pobačaj.

Dvadeset godina kasnije vlasnicom kuće postaje udana majka četvoro djece (Sissy Spacek) koja je očajna što je ponovno trudna. Prisiljena je birati između završetka studija i početka karijere koju je odgađala godinama ili rađanja novog djeteta.

U treæoj sekvenci iz 1956. godine glavna junakinja je neudana studentica (Anne Heche) koja također živi u toj kući i ostaje trudna s oženjenim profesorom. Prosvjednici koji se protive pravu izbora okružuju zgradu, te tragično utječu na njezin put prema ginekološkoj klinici koju vodi odana liječnica (Cher).


Komentari (0)

Foto