Pirati silicijske doline (1999)

PIRATES OF SILICON VALLEY (Originalni naziv)

drama biografski

Film prati put do uspjeha velikih informatičkih vizionara Stevea Jobsa i Billa Gatesa

 
Režija: Martyn Burke
Scenarij: Martyn Burke
Uloge: Noah Wyle, Anthony Michael Hall, Joey Slotnick, John DiMaggio, ...

Filmografija

Drama temeljena na istinitim događajima o osnivaču Applea Steveu Jobsu i osnivaču Microsofta Billu Gatesu.Film se temelji na knjizi "Fire in the Valley" Paula Freibergera i Michaela Swainea.

Na sveučilištu Berkeley 1971. studenti Steve Jobs (N. Wyle) i Steve Wozniak (J. Slotnick), obojica hipiji, počinju se zanimati za kompjutere. Tri godine kasnije na sveučilištu Harvard studenti Bill Gates (A. M. Hall) i Paul Allen (J. Hopkins) također se oduševljavaju kompjuterima i posvećuju im se. Na Berkeleyju 1976. Jobs i Wozniak predstavljaju prvi PC i odmah primaju narudžbe za prodaju pedeset komada. To je početak uspona njihove novoosnovane tvrtke Apple, čije je prvo sjedište u garaži. Godinu dana kasnije Gates i Allen otvaraju prvi ured Microsofta u Albuquerqeu, glavnom gradu New Mexica.

Iste godine, na kompjuterskom sajmu u San Franciscu, dolazi do velikog buma Appleovih osobnih računala te Jobs i Wozniak počnu surađivati s velikom tvrtkom Xerox. Nekako u isto vrijeme Gates i Allen nude IBM-u softwerski operativni sustav DOS. Ponesen silnim uspjehom, Jobs, koji sebe doživljava kao vizionara, postaje sve arogantniji i egoističniji, pa ga najbliži suradnik Wozniak naposljetku napušta. Jobs postiže velik uspjeh novim tipom kompjutera, Macintoshom, no o glavu mu se obija suradnja s Microsoftom, koji je u to vrijeme mnogo manja i slabija tvrtka. Lukavi Bill Gates spoznaje potencijale nove kompjuterske grafike Xeroxa i Applea, te počinje razvijati vlastiti softwere - Windowse.

Veći je naglasak na liku Stevea Jobsa, djelomično se prati i njegov privatni život, ambivalentni odnos prema izvanbračnoj družici i kćeri. Jobs je pokazan vrlo kritički, kroz vizuru lika Stevea Wozniaka koji je i narator. Ne osporava se njegovo silno nadahnuće, zanos i vizija, no u prvom su planu nezgodne strane njegova karaktera koje su ga naposljetku dovele do kraha. S druge strane Bill Gates je prikazan kao samozatajni, iznimno marljivi štreber koji je svoje kvalitete, oslanjajući se na načelo "tiha voda brege dere", iskoristio do maksimuma te pametno koristeći spoznaje konkurencije revolucionirao informatičku tehnologiju i komunikaciju, postavši usput najbogatiji čovjek na svijetu.


Komentari (0)

Foto