Borimo se do kraja (1996)

Brassed Off (Originalni naziv)

komedija drama

Stanovnici malog gradića bore se protiv zatvaranja lokalnog rudnika

 
Režija: Mark Herman
Scenarij: Mark Herman
Uloge: Ewan McGregor, Tara Fitzgerald, Peter Postlethwaite, Stephen Tomkinson, ...

Filmografija

Grimley, mali grad na sjeveru Engleske, čiji stanovnici već desetljećima za život zarađuju isključivo u lokalnom rudniku ugljena. Rudnik je preživio i velika zatvaranja u eri Margaret Thatcher, ali konzervativna vlada se sprema za novu rundu.

Uprava rudnika u natezanju sa sindikatima ponudi velike otpremnine ne bi li potkupila njihovo članstvo. Za Dannyja Ormondroyda (Postlethwaite) ta se zbivanja mogu odvijati i na drugom planetu, jer je smisao njegovog života lokalni puhački orkestar. Taj orkestar tu je već cijelo stoljeće i on ga se sprema odvesti na veliko nacionalno natjecanje i to do samog finala u londonskoj dvorani Covent Garden.

Članovi orkestra, uključujući Dannyjevog deprimiranog i vječno dužnog sina Phila (Tompkinson), pak znaju da će sa zatvaranjem rudnika nestati i orkestar, ali im moral na trenutak diže dolazak mlade i zgodne Glorie Mullins (Fitzgerald), koja se pridružuje probama i čiji neosporni talent ukazuje kako bi orkestar možda i mogao do finala. Mladi rudar i član orkestra Andy Barrow (McGregor) će u njoj prepoznati svoju ljubav iz školskih dana, ali će ubrzo shvatiti kako je ona zaposlena u upravi rudnika. To otkriće se zadrži za sebe.

No, sve se ubrzo zakomplicira kada se vođa orkestra razboli a rudari moraju na glasanju donijeti važnu odluku da li im je važnija brzo stečena lova u otpremnini ili nesigurni i teški način života.


Komentari (0)

Foto