Oceanovih 11 (2001)

OCEAN'S ELEVEN (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

George Clooney planira istodobno opljačkati tri casina u Las Vegasu

 
Režija: Steven Soderbergh
Scenarij: George Clayton Johnson, Jack Golden Russell
Uloge: George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia, Julia Roberts, Matt Damon, ...

Filmografija

Plan je dogovoren. Pravila su jasna. Ako sve bude išlo dobro za Dannya Oceana (George Clooney) i njegove prijatelje, isplata je 150 milijuna dolara. Podijeljeno s 11... Oceanovih jedanaest je spoj vještine Oscarom nagrađenog redatelja Stevena Soderbergha i dovoljno zvjezdane energije da osvijetli zonu Las Vegasa u ovoj otmjenoj pljački.

Tek što je izašao na uvjetnu slobodu pljačkaš Danny Ocean (George Clooney) planira istodobno opljačkati tri casina u Las Vegasu, u vlasništvu nemilosrdnog poduzetnika Terryja Benedicta, koji je nedavno započeo ljubavnu vezu s Dannyjevom bivšom suprugom Tess. Ocean okuplja ekipu od jedanaest vrhunskih profesionalaca, a glavni mu je suradnik Rusty Ryan.Pljačku će izvesti u vrijeme dugo očekivanog boksačkog meča između svjetskog prvaka Lennoxa Lewisa i izazivača Vladimira Klička, kad će u kasinima biti čak 150 milijuna dolara...
Steven Soderbergh jedan je od najzanimljivijih američkih autora čija se karijera sastoji od sustavnog izmjenjivanja izrazito komercijalnih produkcija i elitističkih art-filmova. Soderbergh se proslavio kultnim debitantskim filmom "Seks, laži i videovrpce" i 1989. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a nakon gotovo desetljeća krize probio se u prvu ligu američkih redatelja ostvarenjima kao što su "Daleko od očiju", "Erin Brcokovich" i "Traffic". Posljednja dva specifična su po tome što ih je poput starih hollywoodskih majstora snimio iste godine, te je s oba bio nominiran za Oscara za najbolju režiju (pobjedio je s "Trafficom").
Soderbergh je snimao i niskobudžetne art-filmove poput "Schizopolisa", međutim hollywoodskim producentima nametnuo se ponajprije razigranim zabavljačkim filmovima o Dannyju Oceanu i njegovim pljačkaškim pothvatima. Serijal koji za sad sadrži tri filma (Oceanovih jedanaest, Oceanovih dvanaest, Oceanovih trinaest) temelji se na klasičnom ostvarenju glasovitog redatelja Lewisa Milestonea "Oceanovih jedanaest", u kojem su glavne uloge odigrale velike zvijezde show businessa i osobni prijatelji Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr., a partnerica im je bila Angie Dickinson. Kod Soderbergha također nastupaju zvijezde: G. Clooney (TV serija Hitna služba, Oluja svih oluja, Tri kralja, Od sumraka do zore, Zavedi me, razvedi me, Syriana), B. Pitt (Thelma i Louise, Legende o jeseni, Intervju s vampirom, Klub boraca, Babel), M. Damon (Dobri Will Hunting, Spašavanje vojnika Ryana, Talentirani gospodin Ripley, Dobri pastir) i J. Roberts (Zgodna žena, Čelične magnolije, Neprijatelj u krevetu, Meksikanac) te A. Garcia (Policajac pod kontrolom, Kum 3, Čekajući smrt u Denveru, Kad muškarac voli ženu) a po sudu većine kritičara zasjenili su originalan film i postavu.

Komentari (10)

Foto