Narko (2002)

Narc (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Nakon 18 mjeseci suspenzije policajac iz odjela za narkotike ponovo se vraća u akciju

 
Režija: Joe Carnahan
Scenarij: Joe Carnahan
Uloge: Jason Patric, Dan Leis, Ray Liotta, Lloyd Adams, Meagan Issa

Filmografija

Riječ je o izuzetno tjeskobnoj i nasiljem nabijenoj kriminalističkoj drami, slojevitoj karakternoj studiji protagonista izgubljenih u devetom krugu polusvijeta Detroita. J. Patric (Izgubljeni dečki, Geronimo: Američka legenda, Sleepers: Vrijeme osvete, Brzina 2, Alamo) i R. Liotta (Čudesna djevojka, Polje snova, Hanibal, Asovi u rukavu) sugestivno utjelovljuju antijunake koji, zbog neprestanog života na rubu ponora, teško razlikuju dobro od zla.

Mladi Nick Tellis (J. Patric) je policajac iz odjela za narkotike u Detroitu, specijaliziran za tajne operacije, koji tijekom zadatka slučajno ustrijeli trudnicu. Zbog toga je suspendiran na 18 mjeseci, a sukobi se i sa šefom, kapetanom Mitchellom Cheeversom (C. McBride). Kada se vrati na posao, Nick preuzme istragu ubojstva detektiva Michaela Calvessa (A. van Sprang), a za novog partnera dobije pokojnikovog prijatelja i bivšeg kolegu Henryja Oakea (R. Liotta). Nickov novi zadatak zabrinjava njegovu suprugu Audrey (K. Bridges). Našavši se na ulicama Detroita, Nick i Oak odluče razgovarati s Calvessovom udovicom Kathryn (A. Openshaw). Saznaju da se Calvess duboko infiltrirao u redove gradskog narkomanskog miljea, a Oak čvrsto vjeruje da je bio pošten policajac. Međutim, složena istraga na površinu će iznijeti mnoštvo tajni ne samo iz pokojnikova života...

Snimljen pod paskom izvršnog producenta Toma Cruisea (Top Gun, serijal Nemoguća misija, Operacija Valkira), drugi film darovitog Joea Carnahana (Ticker, Asovi u rukavu), redatelja čiji hvaljeni prvijenac "Krv, želudac, meci i oktanske pare" kod nas nije distribuiran, ekranizacija je romana Marca Bowdena.

U kreiranju vrlo sugestivnog ozračja Carnahan se služi svim dopuštenim postupcima. Snima kamerom iz ruke, prošle događaje prikazuje crno-bijelim flash-backovima, a podijeljeni ekran koristi za prikaz različitih zbivanja koja se naposljetku stapaju u jedinstven prizor. Glumački partneri dvojice središnjih likova su slavni hip-hop glazbenik Busta Rhymes (Shaft, U potrazi za Forresterom, Noć vještica: Uskrsnuće), koji u soundratcku filma izvodi i nekoliko pjesama, i kanadska glumica Krista Bridges (Zemlja živih mrtvaca, serije Robocop, Autostoper), a filmsku glazbu potpisuje Cliff Martinez (Seks, laži i videovrpce, Kafka, Solaris, Wicker Park).


Komentari (0)

Foto