Alan i Naomi (1992)

ALAN AND NAOMI (Originalni naziv)

drama

Dječak pomaže djevojčici kojoj su ubili oca pred očima da izađe iz svog zatvorenog svijeta

 
Režija: Sterling Van Wagenen
Scenarij: Jordan Horowitz
Uloge: Lukas Haas, Vanessa Zaoui, Michael Gross, Amy Aquino, Zohra Lampert, ...

Filmografija

"Alan i Naomi" nije sretna priča, ali ostavlja nadu da može biti bolje. Kao što je napisao jedan recenzent, film je kao slatka uspomena, izblijedjela zgužvana fotografija koju trebamo čuvati s dragošću. Scenarij je napisao Jordan Horowitz, prema romanu Myrona Levoya, a režirao ga je, kao svoj redateljski debi, producent Sterling Van Wagenen. Kao i njegovi drugi projekti, i ovaj film je rađen skromnim budžetom, a iz svake minute odiše starinskim vrijednostima kao što su skromnost i načelo: ljubi svoga bližnjega.

Brooklyn, 1944. godine. Četrnaestogodišnji Alan Silverman (L. Haas) ima problema s društvom - ima samo jednog prijatelja, a dečki ga smatraju štreberom i kukavicom. U susjedstvo se doselila djevojčica Naomi (V. Zaoui), francuska Židovka. Malo se o njoj zna osim da je, kako djeca među sobom govore, luda. Ona ne govori, po cijele dane sjedi na krevetu i u komadiće trga listove novina.

Kad majka (A. Aquino) kaže Alanu da mora posjećivati Naomi, jer bi joj to moglo pomoći da izađe iz svog zatvorenog svijeta, Alan se grčevito bori protiv toga, ali na kraju mora poslušati. Isprva samo sjedi i šuti, zatim počinje pričati što mu padne na pamet. Za to vrijeme zapusti igranje nogometa, a gotovo ga napusti i jedini prijatelj, Shaun (K. Connolly). No, kad Naomi počne pokazivati znakove da ga primjećuje i sluša, Alan dolazi svaki dan i bez prisile. Jednog dana Naomi čak i progovori i pita ga hoće li doći i sljedeći dan, njezina majka plače od sreće, a liječnik je oduševljen napretkom uz Alana.

 


Komentari (0)

Foto