Dugogodišnji prijatelj (1990)

Longtime Companion (Originalni naziv)

drama romantika

Sedam likova na različite se načine suočavaju sa opasnom bolešću

 
Režija: Norman René
Scenarij: Craig Lucas
Uloge: Campbell Scott, Patrick Cassidy, John Dossett, Mary-Louise Parker, ...

Filmografija

Kad je 1990. godine prikazan film Dugogodišnji prijatelj, na razornu bolest, AIDS, gledalo se kao na tajnovitu i smrtonosnu kaznu, praćenu tračevima, lažima i panikom. U prvom igranom filmu koji se bavi epidemijom AIDS-a, scenarist Craig Lucas i redatelj Norman René stavljaju bolest u povijesni kontekst, razmatraju učinak bolesti kroz seriju sličica o sedam homoseksualaca.

AIDS se prvi put pojavio obavijen velom tajne, u članku u New York Timesu o rijetkom obliku raka koji napada homoseksualce, a koji se zove Kaposijev sindrom. Potom je Village Voice započeo seriju iscrpnih članaka o „kugi homoseksualaca“, koja je kasnije postala poznata kao AIDS. Film prati krizu vezanu za AIDS kroz živote sedam glavnih likova na način da su oni svjesni AIDS-a samo kroz povijesni okvir svake epizode.

Među likovima je i bivši gay par Willy (Campbell Scott) i John (Dermot Mulroney), koje upoznajemo na zabavi u klubu na Fire Islandu, kad ne pridaju previše pozornosti čudnom članku u New York Timesu, ali ih bolest intimno pogađa. Tu je i Sean (Mark Lamos), pisac sapunica kojem bolest smanjuje moždane funkcije te njegov prijatelj pun podrške, David (Bruce Davidson).
 


Komentari (0)

Foto