Povratak Franka Jamesa (1940)

The Return of Frank James (Originalni naziv)

vestern

Odmetnik Frank James krene se osvetiti podmukloj braći koja mu je ubila brata Jessea

 
Režija: Fritz Lang
Scenarij: Sam Hellman
Uloge: Henry Fonda, Gene Tierney, Jackie Cooper, Henry Hull, John Carradine

Filmografija

The Return of Frank James napet je i zanimljiv vestern, nastavak filma Jesse James iz 1939. koji je režirao Henry King.vaj film međutim potpisuje slavni Fritz Lang (Metropolis, Ubojica M, Zakon Divljega Zapada) dajući mu svoj raspoznatljivi umjetnički pečat. Dobre priče, napetih scena i odličnih likova, film je uspjelo ostvarenje iz hollywoodskih četrdesetih godina.

Frank James (H. Fonda) brat je pokojnog Jesseja Jamesa, okorjelog kriminalca. On pak živi mirnim životom kao farmer brinući se za Clema (J. Cooper), sina jednoga preminulog pripadnika Jessejeve bande. Pročuje se da su njegova brata ubili Bob (J. Carradine) i Charlie Ford, našto je Frank uvjeren da će oni za počinjeno ubojstvo odgovarati pred zakonom. Međutim, uskoro saznaje da željezničar kojega je Jesse terorizirao sredio njegovo ubojstvo i pomogao Fordovima da se oslobode. Frank ga odluči potražiti i srediti. Clem također odluči krenuti s njim, iako Frank želi izbjeći da mu se bilo što dogodi. Bit će teško otkriti njihov trag, te oni odluče govoriti ljudima da je Frank James ubijen pred njihovim očima...

U glavnoj ulozi nastupa slavni glumac vesterna Henry Fonda, a uz njega Gene Tierney (publici najpoznatija iz kriminalističkoga filma Laura) i Jackie Cooper, nekada slavna dječja zvijezda. Film je postigao priličan komercijalni uspjeh, iako su mu neki kritičari zamjerali na izvrtanju povijesnih činjenica.


Komentari (0)

Foto