Pucajte na pijanista (1960)

TIREZ SUR LE PIANISTE / SHOOT THE PIANO PLAYER (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Pijanist se ni kriv ni dužan upetlja u mafijaški obračun štiteći svoju braću

 
Režija: François Truffaut
Scenarij: François Truffaut, Marcel Moussy
Uloge: Charles Aznavour, Marie Dubois, Nicole Berger, Michele Mercier, ...

Filmografija

Nakon što je 1959. oduševio i kritiku i publiku svojim prvim igranim filmom, "400 udaraca",dvadesetosmogodišnji François Truffaut godinu dana poslije premijerno je predstavio novi film.Premda je film među kritičarima doživio mlak prijam jer su očekivanja nakon izvrsnog prvijenca bila visoka, Tirez sur le pianiste jedan je od onih Truffautovih filmova koji su tijekom godina dobivali na vrijednosti, pa se film danas smatra jednim od najboljih u redateljevoj karijeri. Neobičan spoj film noira i glazbene drame s elementima slapstick komedije.

Charlie Koller (C. Aznavour) radi kao pijanist u popularnom baru bježeći od svoje tragične prošlosti. Njegovo pravo ime je Edouard Saroyan, nekad je bio slavni koncertni pijanist, a karijeru je prekinuo nakon ženinog samoubojstva. Trenutačno živi s mlađim bratom Fidom (R. Kanayan), a sve mu se više sviđa kolegica s posla, lijepa konobarica Lena (M. Dubois). U međuvremenu, Charlieju se za pomoć obrate njegova braća Richard (J.-J. Aslanian) i Chico (A. Rémy). Richard i Chico su sitni kriminalci koji su upravo prevarili gangstere Moma (C. Mansard) i Ernesta (D. Boulanger). Ni kriv ni dužan, Charlie će se, štiteći braću, upetljati u međumafijaški obračun.
Tmurna premisa prošarana gotovo vodviljskim ugođajem omogućila je Truffautu da kroz portret svoga glavnog junaka i niz epizodnih likova postigne vrsnu karakterizaciju. Osim toga, ponovno je ponudio i nešto iz svoje prošlosti, pa je tako Charlie tipična truffautovska ličnost razapeta između neugodnih sjećanja i utjehe u umjetnosti. U glavnoj je ulozi glasoviti francuski šansonjer, ali i glumac C. Aznavour (Paris au mois d'août) koji se uistinu sjajno snašao u svojoj ulozi.
Partnerica mu je M. Dubois (La Menace) kao putena Lena, dok je ulogu kriminalca Ernesta ostvario scenarist i nesuđeni oskarovac D. Boulanger (L'Homme de Rio). Tirez sur le pianiste je dokaz Truffautove umješnosti da inovativno reinterpretira poznate filmske obrasce. U toj dinamičnoj kriminalističkoj drami vidljivi su i brojni elementi drugih žanrova: komedije, obiteljske drame, pa čak i mjuzikla. Izvrsno režiran s briljantnim vizualnim prosedeom, film otkriva i mladenačku nediscipliniranost autora.

Komentari (1)

Foto