Sitni lopovi (2000)

SMALL TIME CROOKS (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Nesposobni lopov otvara slastičarnicu do banke kako bi mogao izvesti "savršenu" pljačku

 
Režija: Woody Allen
Scenarij: Woody Allen
Uloge: Woody Allen, Tracey Ullman, Tony Darrow, Hugh Grant, George Grizzard, ...

Filmografija

Fabularno film je podijeljen na dva dijela. U prvome, koji na trenutke djeluje kao slapstick komedija, radnju dinamiziraju tipični allenovski dijalozi i široka paleta vrckavih likova smještenih u komične situacije. U drugome dijelu broj relevantnih likova je smanjen, a humor je zakukuljen u komentar kojim se Allen osvrće na zamke brzoga bogaćenja, staleške razlike i odnos ljubavi i novca. Ovakav scenaristički pristup mnoge je Allenove obožavatelje ostavio zatečenima, a ni kritika nije baš jednoglasno prigrlila podijeljenu fabularnu strukturu.

Iako je već boravio u zatvoru zbog propalih pljačkaških pokušaja, Ray (W. Allen) i dalje vjeruje kako mu je suđeno da jednoga dana napokon obavi "pravi" posao i stekne bogatstvo. Sada je bacio oko na lokalnu banku i osmislio plan kako će s lakoćom provaliti. Unajmit će poslovni prostor uz banku te u njemu otvoriti slastičarnicu u kojoj će njegova žena Frenchy (T. Ullman) peći svoje poznate kolače dok će on u podrumu s partnerima prokopavati podzemni tunel. Kad napokon jedva nagovori suprugu da mu pomogne svojim kulinarskim umijećem, Ray se s društvom baci na posao. Kao što je i bilo za očekivati, pljačka se pretvori u fijasko i Ray umalo opet završi u zatvoru. Na sreću, policajac koji ga je uhvatio na djelu postao je veliki obožavatelj Frenchynih kolača te je Rayu ponudio slobodu ako ga on zauzvrat uključi u sve unosniji slastičarski biznis. Ray pristane i odmah osnuje tvrtku za proizvodnju slastica koja već za godinu dana postane jedno od najbogatijih njujorških poduzeća...

Riječ je o kompaktnom ostvarenju koje nosi karakteristične intelektualno-zabavne odlike Woodyja Allena. Stoga ne čudi da je Allen i ovdje, prema uobičajenoj praksi koja se u ranijim filmovima pokazala iznimno uspješnom, glavnu ulogu neurotičnog muškarca iz urbane sredine dodijelio upravo sebi. Premda je njegov doprinos nedvojben, dijalozi u ovome filmu ostavljaju vrlo jak dojam i zbog Allenovih sugovornika, tj. prvenstveno sugovornica pred kamerom. U ulozi njegove supruge nastupa izvrsna T. Ullman (Volim te do smrti), a u ulozi njezine sestre i Rayeva ramena za plakanje pojavljuje se darovita komičarka E. May. Zahvaljujući ulogama u ovome filmu, Tracey Ullman bila je nominirana za Zlatni globus, a Elaine May primila je nagradu američkog National Society of Film Critics.


Komentari (0)

Foto