Koliba straha (2002)

CABIN FEVER (Originalni naziv)

triler horror

Grupa studenata koja provodi praznike u šumskoj kolibi postane žrtvama opasnog virusa

 
Režija: Eli Roth
Scenarij: Eli Roth, Randy Pearlstein
Uloge: Rider Strong, Jordan Ladd, James DeBello, Cerina Vincent, Joey Kern, ...

Filmografija

Štićenik slavnog Quentina Tarantina, američki redatelj i scenarist Eli Roth privukao je pozornost filmske javnosti kada je 2002. snimio niskobudžetni horor "Koliba straha". koji je u američkim kinima postao jedan od najisplativijih naslova u godini. Tri godine kasnije potvrdio se u žanru horora ultranasilnim "Hostelom" i postavio nove granice šokiranja publike u kinu što se očito isplatilo, jer je "Hostel" postao svjetski hit.

Paul (R. Strong), Karen (J. Ladd), Bert (J. DeBello), Marcy (C. Vincent) i Jeff (J. Kern) petero su prijatelja s fakulteta, koji su isplanirali provesti praznike u slikovitoj šumskoj kolibi. Već na početku odmora shvate da je mjesno stanovništvo čudno te odluče izolirati se od svega. Opskrbivši se potrebnom hranom prijatelji stignu do kolibe i napokon se počnu opuštati u netaknutoj prirodi. Premda sve ide prema njihovom planu, uznemiri ih dolazak stranca kojega očito muči teška groznica. Otjeravši ga plamenom nisu ni svjesni da ih je bolesni došljak zarazio opasnim mikrobom koji progresivno uništava tijelo...

Nesumnjivo znalac kada su u pitanju shocker horori, Eli Roth svojim je prvijencem "Koliba straha" dijelom podsjetio na serijal Petak trinaesti i film "Zla smrt" Sama Raimija pri čemu mu je zamisao o zapletu pala na pamet kada je boraveći na Islandu obolio od teške alergije na sijeno. Zbog toga u priči nema klasičnog ubojice, odnosno negativca već se ozračje strave i šokantni prizori temelje na uznemirujućim kadrovima unakaženih ljudi. Uz to, film ustrajava na generiranju paranoje i nepovjerenja do jučer bliskih prijatelja.

Relativno nepoznatu glumačku ekipu predvodi nekadašnja dječja zvijezda R. Strong, poznat iz serije Boys Meets World (na snimanju je izazvao pravo oduševljenje mladih obožavateljica), dok je najslavnije ime u ekipi skladatelj Angelo Badalamenti (Plavi baršun, serija Twin Peaks). Osim uspjeha u kinodvoranama, film je prikazan i na festivalima Fantasporto i Fant-Asia Film Festival, a nominiran je i za nagradu Saturn. Eli Roth koji u filmu ima manju ulogu upravo dovršava nastavak svog "Hostela".


Komentari (0)

Foto