Viši ciljevi (1995)

HIGHER LEARNING (Originalni naziv)

drama

Ozbiljna priča koja na neuvijen način propituje rasna pitanja modernoga američkog društva

 
Režija: John Singleton
Scenarij: John Singleton
Uloge: Omar Epps, Kristy Swanson, Michael Rapaport, Jennifer Conelly, Ice Cube, ...

Filmografija

"Viši ciljevi" je naslov kojim je redatelj i scenarist John Singleton pokazao kako može snimiti uvjerljiv i precizan film i bez korištenja atraktivne pozadine ratova uličnih bandi. Pokazujući kako se društveni stavovi i socijalna osjetljivost formiraju tijekom odrastanja i odgoja, Singleton je upro oštar prst u samo srce licemjerja koje vlada Amerikom...

Znanje jest moć, ali znanje je ponekad i prevara koju treba razotkriti, pokazuje nam kontroverzni John Singleton u svojoj oštroj drami 'Viši ciljevi'.

Upisom na sveučilište Columbus svake se godine velik broj mladih ljudi mora suočiti sa samostalnim životom, ali i međusobnim razlikama. Uz probleme financiranja, tereta uspjeha na sveučilištu, unutarnjih dvojbi i neizvjesne budućnosti, brucoši su u dodiru i s rasizmom, koji predstavlja najveći problem fakulteta. Malik (Omar Epps) je sportski stipendist kojemu učenje nije jača strana, a Fudge (Ice Cube) je nakon šest godina studiranja zadobio nadimak "profesionalnog studenta". Malik i Fudge se ubrzo zbližavaju, i to zahvaljujući dugotrajnim seansama o rasnoj situaciji u Americi. Ubrzo, relativno miran fakultetski suživot prekida slučaj silovanja.

Omar Epps odličan je kao bezbrižan student kojemu fakultet otvara oči, ali prava zvijezda filma ipak je slavni Ice Cube.


Komentari (0)

Foto