Priče Ruth Rendell: Gospodar vrištine (1994)

Ruth Rendell Mysteries: Master of the Moor (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Restaurator namještaja i pisac za lokalne novine upetlja se u niz zagonetnih ubojstava

 
Režija: Marc Evans
Scenarij: Trevor Preston, Ruth Rendell
Uloge: Colin Firth, George Costigan, Emma Croft, John Michie, Robert Urquhart, ...

Filmografija

"Ruth Rendell Mysteries: Master of the Moor" je ekranizacija još jedne istoimene knjige Ruth Barbare Rendell, engleske autorice najbolje prodavanih psiholoških krimića.

Stephen Whalby (Colin Firth) nađe truplo mlade umjetnice duge plave kose nakon čega mora na obavijesni razgovor s insp. Mancipleom (George Costigan), bivšim londonskim detektivom koji sumnja u sve. Stephenov depresivni otac Dadda (Robert Urquhart) upozori Stephena da se kloni močvare. Stephen također ima bračnih problema. Njegova ga supruga Lyn (Emma Croft) vara s vlasnikom mjesnog dućana s kućnim ljubimcima Nickom (John Michie). U međuvremenu Stephen nađe truplo još jedne plavuše.

Ruth Rendell

Ruth Barbara Rendell, barunica Rendell od Babergha, rođena 17. veljače 1930., jedna je od najbolje prodavanih engleskih autorica psiholoških krimića, koja svoje radove nerijetko potpisuje i pseudonimom Barbara Vine. Osim policijskih procedura u kojima glavnu ulogu tumači viši inspektor Wexford, njezina najdugotrajnija kreacija, Ruth Rendell piše psihološke krimiće u kojima istražuje teme kao što su opsjednutost seksom, posljedice loše komunikacije, utjecaj slučajnosti i humanost zločinaca. Protagonisti mnogih njezinih knjiga društveno su izolirani i marginalizirani, a autorica istražuje načine na koje njihove okolnosti utječu koliko i same žrtve.

Proza Ruth Rendell je elegantna, a njezino shvaćanje ljudskog uma i sposobnost stvaranja zapleta i likova dojmljiva. U svoje je radove unijela društvene promjene posljednjih 40-ak godina te u njima podigla svijest o kućnom nasilju i statusu žena. Mnoga su njezina djela adaptirana za film i televiziju: Dnevnik mrtvaca, Stablo ruku, film Pedra Almodóvara Živo meso te Claudea Chabrola La demoiselle d'honneur (Djeveruša). Priče o inspektoru Wexfordu uspješno su ekranizirane, a njegov lik utjelovio je slavni britanski glumac George Baker. Ruth Rendell dobitnica je brojnih literarnih nagrada, a 1997. dodijeljena joj je i titula barunice od Babergha pokraj Aldeburgha u Suffolku. Ruth Rendell zasjeda u Domu lordova na strani laburista.


Komentari (0)

Foto