Dragi Johne (1988)

DEAR JOHN (Originalni naziv)

komedija

Ostavljeni srednjoškolski nastavnik se pridruži grupnoj terapiji za rastavljene i obudovjele

 
Režija: Hal Cooper
Scenarij: Eric Pomerance
Uloge: Judd Hirsch (John Lacey), Jane Carr (Louise), Jere Burns (Kirk Morris), ...

Filmografija

Serija "Dear John" je dobitnica brojnih nagrada među kojima se ističe ASCAP Award 1991. za najbolju TV seriju, Zlatni globus, koji je 1989. osvojio Judd Hirsch u kategoriji najboljeg glumca u humorističnoj seriji, te Emmy 1989. u kategoriji najboljeg sporednog glumca (Cleavon Little).

Judd Hirsch tumači Johna Laceyja, ostavljenog srednjoškolskog nastavnika koji se useljava u omanji, momački stan, odlazi na grupnu terapiju za rastavljene i obudovjele i uči živjeti novim, samačkim životom. Grupu koju polazi jedanput tjedno čine: voditeljica, strastvena Britanka Louise, ljigavi Kirk, neurotični Ralph, ostarjela, ali seksom opsjednuta gđa Philbert, te rastavljena crvenokosa Kate koja je ujedno i potencijalna nova Johnova ljubav. Tijekom serije likovi pomažu jedni drugima u raznim novonastalim situacijama koje su ujedno i urnebesne.

U engleskom jeziku Dear John, osim doslovnog značenja, ima i preneseno kad označava pismo u kojem žena ostavlja muža ili zaručnika, najčešće jer je našla drugoga. Iako je podrijetlo fraze nepoznato, vjeruje se da su je skovali Amerikanci u Drugom svjetskom ratu. Američke trupe dugo su bile stacionirane u Europi ili na Pacifiku pa su njihove supruge odlučile pronaći nove muškarce, a njima poslati oproštajno pismo. Budući da u engleskom jeziku neslužbena pisma najčešće počinju s Dear, a John je možda najčešće englesko ime, zbog učestalosti pismo naslovljeno Dear John dobilo je posebno značenje. S vremenom se pojavila i njegova inačica koja, međutim, počinje s Dear Jane, a piše je muškarac ženi.


Komentari (0)

Foto