Takva: Strah od Boga (2006)

Takva: A Man's Fear of God (Originalni naziv)

drama

Povučenom i pobožanom Turčinu život se mijenja kada pristupi imućnoj vjerskoj zajednici

 
Režija: Özer Kiziltan
Scenarij: Onder Cakar
Uloge: Erkan Can, Güven Kiraç, Meray Ülgen, Öznur Kula, Erman Saban

Filmografija

Turski film "Takva" solidno je ostvarenje, dobro razrađena socijalno-psihološka drama koja kroz izvrsnu priču prikazuje problem vjernika koji je, nakon što zakorači u moderni svijet, rastrgan između svoje predanosti vjeri i stvarnom životu.

Muharem je turski činovnik, odan islamskoj tradiciji i životu koji mu ona nalaže. Muharem (E. Can) je povučen i pobožan čovjek koji živi osamljeničkim životom u molitvi i seksualnoj apstinenciji, strogo se držeći svih islamskih odredbi. Njegovu spremnost da sve učini za vjeru primijeti vođa imućne vjerske zajednice iz Istanbula i ponudi mu radno mjesto službenika - sakupljača najamnina za njihove nekretnine. Muharema novi posao uvede u moderan svijet kojemu je on odavna ne pripada, a kojemu je toliko uspijevao odolijevati. Međutim, uskoro osvijesti da neki muslimanski zakoni ipak nisu toliko prilagođeni stvarnom svijetu, te primijeti da se počeo mijenjati, postaje ohol, tašt, pa čak i nepošten, što prije nije mogao ni pretpostaviti...

Kroz zanimljive likove i razvoj radnje redatelj uspijeva vješto progovoriti o općenitim čovjekovim pitanjima vezanima uz vjeru i prilagodbu svijetu koji je nerijetko nemoralan i nepošten. Kandidat za nagradu Oscar, "Takva" je prvijenac turskoga redatelja Özera Kiziltana, a film je osvojio niz međunarodnih nagrada, uključujući i one za najbolji film na festivalima u Berlinu i Sarajevu.


Komentari (0)

Foto