Škola za sve (2006)

L'ecole pour tous (Originalni naziv)

komedija

Tridesetogodišnji gubitnik postane nastavnik u neobičnoj školi

 
Režija: Eric Rochant
Scenarij: Mara Goyet, Eric Rochant
Uloge: Arié Elmaleh, Élodie Navarre, Vincent Desagnat, Noémie Lvovsky

Filmografija

Posljednji film francuskog redatelja Erica Rochanta, "L'ecole pour tous", priča je simpatičnom 30-godišnjem muškarcu koji cijeli život provodi bježeći od problema sa policijom. No stvari iznenada krenu na bolje kada dobije posao učitelja.

Tridesetogodišnjem Jahwadu (A. Elmaleh) crno se piše: nekadašnji loš učenik i sitni kriminalac na meti je policije, a njegovoj rodbini je puna kapa njegovih psina. Jednoga dana slučajno se upozna sa Jean-Christopheom (G. Cohen), profesorom francuskog u srednjoj školi. Dogodi im se prometna nesreća i profesor završi u bolnici. Sada se Jahwadu pruži prilika da se, barem nakratko, izvuče iz nevolje: odluči doći u školu u koju je Jean-Christophe trebao započeti raditi, predstavi se kao on i krene predavati francuski. Naravno, kako nije maturirao, a o francuskoj književnosti nema pojma, dogodit će se niz neugodnih situacija, tim više što drži nastavu u problematičnom razredu u kojemu glavnu riječ vode djeca arapskih i afričkih doseljenika...

L'Ecole Pour Tous zgodna je i dopadljiva suvremena komedija zabune francuskog redatelja i scenarista Erica Rochanta. Riječ je o simpatičnoj priči o sitnom kriminalcu koji odluči preuzeti identitet profesora u školi, preuzevši time sav rizik da ga se raskrinka i još gore kazni. Smješten u milje francuske niže srednje klase, odnosno afričkih doseljenika sklonih prijestupima, film daje solidnu satiru na njihov način života te, ležerno i duhovito, progovara o odnosu doseljenika i pravih Francuza i o problemima što se često događaju između njih. Glavnu ulogu tumači Arié Elmaleh, francuski glumac marokanskog podrijetla, poznatiji kao brat slavnijega glumca Gada Elmaleha.


Komentari (1)

Foto