Nevjerno tvoja (1984)

UNFAITHFULLY YOURS (Originalni naziv)

romantika crna komedija

Poznati dirigent nakon nesporazuma posumnja u supruginu nevjeru i odluči je ubiti

 
Režija: Howard Zieff
Scenarij: Robert Klane, Barry Levinson, Valerie Curtin
Uloge: Dudley Moore, Nastassja Kinski, Armand Assante, Albert Brooks, ...

Filmografija

Jedno od najglasovitijih imena hollywoodske klasične komedije, redatelj i scenarist Preston Sturges snimio je 1948. crnohumornu komediju "Nevjerno tvoja" koja zbog svog mračnijeg tona i gorkog humora nije postigla uspjeh kod publike, ali se zato i dan-danas smatra jednim od njegovih najboljih filmova.Za njezin prepravak tridesetak godina kasnije zainteresirao se britanski komičar Peter Sellers, ali ga je smrt spriječila u realizaciji projekta. "Nevjerno tvoja" pred gledateljima pojavila se 1984. Film je okupio uglednu ekipu.

Claude Eastman (D. Moore) je svjetski slavni dirigent koji naizgled ima sve: posao koji obožava, prekrasnu mladu suprugu Daniellu (N. Kinski) koju voli najviše na svijetu te najboljeg prijatelja Normana (A. Brooks) na kojega se uvijek može osloniti. Međutim, tijekom još jednog nastupa pred oduševljenom publikom, ogorčeni Claude odluči ubiti Daniellu.

Četiri dana ranije. Claude se upravo vratio s koncerta održanog u Velikoj Britaniji pri čemu su ga u zrkoplovnoj luci dočekali Daniella, Norman i vozač Giuseppe (R. Libertini). S obzirom da Giuseppe ne razumije najbolje engleski jezik, Normanu je pogrešno prenio Claudeovu poruku da čuva Daniellu. Misleći da je treba uhoditi Norman je unajmio privatnog istražitelja koji je na videokaseti zabilježio njezinu navodnu nevjeru. Ljubomorni Claude odmah posumnja na svog štićenika, darovitog violinista Maxmilliana Steina (A. Assante) za kojeg se priča da je veliki zavodnik.

 "Nevjerno tvoja" pred gledateljima pojavila se 1984. Film je okupio uglednu ekipu pri čemu se u glavnoj ulozi pojavio Sellersov kolega i sunarodnjak D. Moore (Otkačeni Arthur, Micki + Maude) kao stvoren za lik nespretnog glazbenika Claudea. U odnosu na decentno intonirani i režirani izvornik, novi je film znatno iskričaviji, gotovo na granici burleske, prepun Mooreovih prepoznatljivih gegova i romantičnih peripetija u kojima mu je partnerica N. Kinski (Ljudi mačke, Tess). Pitku i zabavnu, komediju je režirao Howard Zieff (Judy u uniformi, Moja djevojka). U ostalim su ulogama poznato TV lice A. Assante (Q&A, Gotti) i glumac i scenarist A. Brooks (TV novosti, Taksist). Novu verziju scenarija napisali su oskarovac Barry Levinson (Kišni čovjek, Bugsy), njegova bivša supruga Valerie Curtin (Pravda za sve) te dobitnik Emmyja Robert Klane (serija Tracey Takes On).


Komentari (0)

Foto