Operacija Šakal (1973)

The Day of the Jackal (Originalni naziv)

triler drama

Vješti detektiv u lovu je na iznimno opasnog profesionalnog ubojicu

 
Režija: Fred Zinnemann
Scenarij: Kenneth Ross
Uloge: Edward Fox, Terence Alexander, Michel Auclair, Tony Britton, Alan Badel

Filmografija

Fred Zimmerman, američki redatelj koji je u svojoj karijeri osvojio četiri Oscara, stoji iza ovog napetog trilera nastalog prema knjizi popularnog britanskog pisca, Fredericka Forsytha.

Početkom 60-tih, zbog političkih neslaganja vezanih za Alžirski rat, francuska paramilitarna organizacija planira atentat na francuskog predsjednika Charlesa De Gaullea (Adrien Cayla-Legrand). Kada državne službe doznaju da je život predsjednika u opasnosti, pokrenute su iznimne mjere opreza kako bi se spriječio bilo kakav pokušaj ugrožavanja života prvog čovjeka Francuske. No terorističke postrojbe pronalaze osobu koja bi mogla izvršiti ovaj nemogući zadatak. Poznat pod tajnim imenom Šakal, profesionalni ubojica (Edward Fox) pristaje obaviti zadatak. Policija od doušnika saznaje za atentatora, a policijski inspektor Lebel (Michel Lonsdale) korak po korak približava se ubojici.

Prema knjizi Frederica Forsytha, "Operacija Šakal", iznimni politički triler s neočekivanim krajem  vjerno je na veliko platno prenio Fred Zinnemann. Namjernim izborom nepoznatog glumca, Edwarda Foxa, u glavnoj ulozi, Zinnemann je dodao dozu zagonetnosti i realnosti, što je u tom trenutku bio vrlo hrabar potez. Odabir glavnog glumca nije naškodio filmu, naprotiv, Edward Fox je perfektan, a "Operacija Šakal" briljantni triler, koji je svakako zaslužio da ga se smatra posebnim. Koliko god puta gledali ovaj bezvremeni klasik, ne možete se prestati diviti scenama i majstorskim snimkama te na koncu besprijekornoj montaži. Bez suvišnog prenemaganja u karakterizaciji likova te uz neviđenu lakoću i sigurnost, Zinnemann je snimio remek-djelo.

 


Komentari (2)

Foto