Godine s Picassom (1996)

Surviving Picasso (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Život slavnog slikara iz vizure njegove ljubavnice

 
Režija: James Ivory
Scenarij: Ruth Prawer Jhabvala
Uloge: Anthony Hopkins, Natascha McElhone, Julianne Moore, Joss Ackland, ...

Filmografija

Ova neobična biografija slavnog španjolskog umjetnika Pabla Picassa film je redateljsko-scenaristočkog dua, Merchant-Ivory. Ekipa koju čine redatelj James Ivory, producent Ismail Merchant i scenaristica Ruth Prawer Jhabvala zaslužna je za neke od najuspješnijih drama ovog vremena, uključujući Sobu s pogledom i Howard's End.

Priča o nevjerojatnoj Picassovoj mizantropiji ispričana je kako ju je doživjela njegova ljubavnica Francoise Gilot (Natasha McElhone). Francoise je bila Picassova ljubavnica od 1944. do 1954. i zajedno su imali dvoje djece, Claudea i Palomu. U filmu je Picasso (Anthony Hopkins) prikazan kao notorni ženskar, sa scenama iz njegove prošlosti iz kojih saznajemo za njegov odnos sa suprugom Olgom (Jane Lapotaire), umjetnicom Dorom Marr (Julianne Moore) i Marie-Therese Walter (Susannah Harker), prizemnom ženom koja se s umjetnikom viđa samo nedjeljom.
Hopkins upečatljivo utjelovljuje Picassa kao umjetničkog genija s odvratnom navikom iskorištavanja i zlostavljanja žena. Ne samo da vara svoju suprugu, nego i ljubavnice.


Komentari (0)

Foto