36 (2004)

36 QUAI DES ORFEVRES (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Dvojica netipičnih policajaca nađu se usred istrage učestalih oružanih pljački

 
Režija: Olivier Marchal
Scenarij: Olivier Marchal, Frank Mancuso, Julien Rappeneau
Uloge: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, André Dussolier, Valeria Golino, ...

Filmografija

Pariška adresa 36 Quei des Orfèvres istoznačnica je za sjedište francuske kriminalističke policije (Direction Centrale de la Police Judiciaire / DCPJ). Nekadašnji policijski časnik Olivier Marchal još je tijekom službe surađivao s autorima TV serija o radu policije da bi se nakon odlaska s dužnosti u potpunosti posvetio glumi, režiji i pisanju scenarija. "36 Quei des Orfèvres" njegov je treći film u karijeri (Un bon flic, Gangsters) kojim je postigao iznimni uspjeh, dobio je čak osam nominacija za nagradu César.

Pariškim ulicama zavladao je organizirani kriminal. I dok nepoznata banda gotovo svakodnevno pljačka bankovna vozila, policija još uvijek traži dokaze koji bi je doveli do brutalnih počinitelja. Nekadašnji najbolji prijatelji, a sada suparnici u policiji, inspektori Léo Vrinks (D. Auteuil) i Denis Klein (G. Depardieu) ne biraju načine kako bi došli na upražnjeno mjesto svoga šefa Roberta (A. Dussollier) pred kojim je mirovina. Služeći se u istrazi metodama koje su puno bliže kriminalcima nego li čuvarima zakona, Vrinks i Klein zaoštre svoje suparništvo što neće mimoići ni Vrinksovu voljenu suprugu Camille (V. Golino)...

S koscenaristima Frankom Mancusom i Julienom Rappeneauom, Marchal je napisao oporu priču o dvojici netipičnih policajaca koji se nađu usred istrage učestalih oružanih pljački. Iako zaplet koristi dobro poznati motiv čuvara zakona koji su zapravo njegovi glavni kršitelji, redatelj se predstavio originalnim i sugestivnim radom u kojem je nepostojanje granice između dobra i zla izvedeno itekako efektno, kako kroz nihilističko ozračje, tako i kroz dojmljivu sliku. U toj dvojnosti lica i naličja zakona utjelovljenoj u dvojici središnjih (anti)junaka film podsjeća na hongkonški hit "Pakleni poslovi" i njegov Oscarom nagrađeni prepravak "Pokojni". Pritom treba istaknuti izvrsne glavne interprete koji Marchalov film čine iznadprosječnim i u glumačkom smislu.

Tako policijskog inspektora Léa Vrinksa tumači dvostruki dobitnik Césara D. Auteuil (Jean de Florette, La Fille sur le pont). Sjajno odglumivši ambivalentni lik policajca u sukobu i sa zakonom i s nekadašnjim prijateljem i kolegom, Auteuil je ostvario jednu od ponajboljih uloga u posljednje vrijeme, baš kao i G. Depardieu (Le Dernier metro, Cyrano de Bergerac) kao njegov suparnik. U ostalim su ulogama još jedan dobitnik Césara A. Dussollier (On connaît la chanson, La Chambre des officiers), zatim R. Zem (Indigènes, Le Petit lieutenant), M. Demongeot (La Californie, Les Sorcières de Salem), te talijanska glumica V. Golino (Storia d'amore, La Guerra di Mario). Film je posvećem šefu policije Christianu Caronu ubijenom 1989.


Komentari (0)

Foto