Bulworth (1998)

Bulworth (Originalni naziv)

komedija drama politički

Razočarani političar naručuje svoje ubojstvo te iskreno progovara o svojim uvjerenjima

 
Režija: Warren Beatty
Scenarij: Warren Beatty
Uloge: Warren Beatty, Halle Berry, Oliver Platt, Paul Sorvino, Don Cheadle, ...

Filmografija

Potka o političaru suočenom sa skorom smrću koji bez dlake na jeziku progovara o takvom vidu problema vrijeđajući sve i svakoga u Hollywoodu, u Beattyjevom je filmu dobila doduše vrckavu razradu, ali je, po mnogim ocjenama, riječ o jednoj od najstudioznijih i idejno najozbiljnijih političkih komedija suvremene američke kinemtografije.

Sredina ožujka 1996. Predizborna kampanja za predsjedničke i kongresne izbore u studenom ušla je u fazu predizbora u čijem su središtu trenutačno kalifornijski birači. Robert Dole je već osigurao podršku republikanaca, baš kao što i aktualni predsjednik SAD-a Bill Clinton može računati na potporu demokrata. Ipak, ne dijele svi političari entuzijazam oko predstojeće utrke za najviše dužnosti u zemlji.

Tako liberalni kalifornijski senator Jay Billington Bulworth (W. Beatty) ogorčeno pregledava vlastite TV reklame svjestan da je njegov posao sve samo ne poticajan i važan za opće dobro unatoč mišljenju svog šefa kampanje Murphyja (O. Pratt). Uzalud nudeći biračima Ameriku za novo tisućljeće dok ga mediji optužuju da je zapravo konzervativac u demokratskom odijelu, Bulworth pun prezira prema svom sadašnjem životu unajmi atentatora koji će ga tijekom kampanje ustrijeliti što će njegovoj obitelji donijeti golem novac od osiguranja. Stekavši neočekivanu slobodu, Bulworth na skupovima počne govoriti dotad nezamislive stvari o stanju u zemlji. Sve popularniji, ali i zaljubljeniji u atraktivnu aktivisticu Ninu (H. Berry), Bulworth počne sumnjati u svoj prvotni plan, no vremena je sve manje, jer unajmljeni ubojica čeka...

O odličnom prijamu najbolje svjedoči uvrštavanje filma na popise najuspješnijih radova 1998., od nominacije za Oscara u kategoriji originalnog scenarija, do službene konkurencije Filmskog festivala u Veneciji, do tri nominacije za Zlatni globus u kategorijama najbolje komedije/mjuzikla, najboljeg scenarija i najboljeg glavnog glumca. Uz oskarovca Warrena Beattyja (Nebo može šekati, Crveni) koji je ponovno kompletan autor svog filma, izvrsnu je ulogu ostvarila još jedna Akademijina laureatkinja Halle Berry (Bal čudovišta), dok je glazba proslavljenog Ennija Morriconea bila nominirana za nagradu Grammy.


Komentari (0)

Foto