Posljednja kola (1956)

THE LAST WAGON (Originalni naziv)

drama avantura vestern

Nakon indijanskog napada na karavanu doseljenika zatvorenik im postaje jedina nada za spas

 
Režija: Delmer Daves
Scenarij: Delmer Daves, James Edward Grant, Gwen Bagni
Uloge: Richard Widmark, Felicia Farr, Susan Kohner, Tommy Rettig, ...

Filmografija

Izvrsna i za žanrovske kanone razmjerno netipična vestern-drama "Posljednja kola" još je jedno sjajno ostvarenje glasovitog i nagrađivanog i redatelja Delmera Davesa.U središtu priče je antijunak isprva postuliran kao odbojna, izrazito etički ambivalentna pa i neprihvatljiva osoba, no koji se postupno mijenja u punokrvnog i kompleksnog protagonista. Film sniman na lokacijama u kanjonu Oak Creek i u predjelu Sedona, na kojima je redatelj snimio i remek-djelo "Slomljena strijela", imponira sigurnom režijom, intrigantnom temom, dojmljivom glazbom oskarovca Lionela Newmana.

Na teritoriju indijanskog plemena Apaš u Arizoni 1873. godine. Dok bježi pred trojicom progonitelja, okretni Comanche Todd (R. Widmark) u obračunu s njima dvojicu ustrijeli, da bi ga nakon naposljetku svladao Bull Harper (G. Mathews), šerif iz grada Old Creeka. Odlučan privesti Comanche Todda, koji je ubio trojicu njegove braće, šerif Harper se vrlo grubo odnosi prema zarobljeniku, čak i kad nedugo potom naiđu na karavanu doseljenika. Riječ je o karavani koju vodi pukovnik sjevernjačke vojske William Normand (D. Kennedy), a u kojoj su uglavnom žene i djeca. Među ostalima, tu su i njegove kćeri Valinda (S. Griffin) i Jolie (S. Kohner), tamnoputa djevojka iz pukovnikova prvog braka s Indijankom koju polusestra često grubo napada.

Među putnicima su i atraktivna Jenny (F. Farr) te njezin mlađi i prilično neodgovorni brat Billy (T. Rettig), koji putuju u Tucson, mladi Clint (R. Stricklyn) i njegov vršnjak Ridge (N. Adams). Upoznavši se s pukovnikom Normandom, šerif Harper svog zarobljenika zaveže za kotač jednih kola, pritom strogo zabranivši da mu se daje hrana i voda. Jenny se s Billyjem, pukovnikovim kćerima, Clintom i Ridgeom iskrade noću iz logora i spusti do rijeke na kupanje. Kad se pred zoru vrate, njihov logor je spaljen, a suputnici pobijeni. Preživio je samo Todd, jer se kotač za koji je vezan otkotrljao u jarak. Preživjeli shvate da im je on jedina nada za spas.

 


Komentari (0)

Foto