Imenjak (2006)

THE NAMESAKE (Originalni naziv)

drama

Mladi Indijac odbija prihvatiti svoje podrijetlo

 
Režija: Mira Nair
Scenarij: Sooni Taraporevala
Uloge: Kal Penn, Tabu, Irrfan Khan, Jacinda Barrett, Zuleikha Robinson, Brooke Smith

Filmografija

U ovoj drami redateljice Mire Nair par se navikava na život u novoj kulturi, da bi otkrio kako probleme ima i njihov sin. Film je ekranizacija romana Pulitzerom nagrađenog pisca, Jhumpe Lahirija.

Nakon vjenčanja koje su im dogovorili roditelji, Ashima (Tabu) i Ashoke (I. Khan) napuštaju rodnu Indiju i odlaze iz Calcutte u New York gdje ih dočeka snijeg, neimaština i sivilo. Ashima se teško prilagođava na novu sredinu, a u želji da ne zadaje brige roditeljima piše im pisma u kojima hvali život u Americi. Uskoro mladi par dobiva sina kojeg nazovu Gogol (K. Penn), prema očevom omiljenom piscu Gogolju, a potom i kćer Soniu. Na u rodnu zemlju putuju rijetko, obično je povod smrt roditelja. Nakon nekoliko godina obitelj seli u lijepu kuću gdje Ashima održava indijsku tradiciju no djeca su amerikanizirana, osobito Gogol...
Snimljen prema istoimenom romanu indijsko-američkog pisca Jhumpea Lahirija film je priča o indijskoj obitelji koja odlazi iz Indije u Ameriku te o kulturno generacijskom jazu između roditelja Indijaca i njihove djece rođene u Americi. Poznata redateljica (Monsunsko vjenčanje, Salaam Bombay, Mississipi Masala) i producentica čiji su filmovi nagrađivani na festivalima A kategorije (Venecija, Cannnes, Montreal) Mira Nair kroz ovaj je film zapravo progovorila o podijeljenosti, o prekrasnoj Indiji, o asimilaciji te traženju i prepoznavanju vlastitog identiteta. Uloge je dodijelila bollywoodskim zvijezdama Irrfanu Khanu i Tabu koji tumače Gogolove roditelje. Ulogu Gogola povjerila je Kalu Pennu kojemu je prije nastanka ovoga filma The Namesake bila omiljena knjiga. Liričnu fotografiju Indije i realističnu Amerike snimio je jedan od najtraženijih i najcjenjenijih snimatelja današnjice Frederick Elmes, a glazbu je skladao svestrano talentirani Nitin Sawhney.

Komentari (0)

Foto