Udar (2008)

IMPACT (Originalni naziv)

akcija film katastrofe sf

Tim hrabrih mora obrnuti putanju Mjeseca koji je zbog udara asteroida krenuo prema Zemlji

 
Režija: Mike Rohl
Scenarij: Michael Vickerman
Uloge: David James Elliott, Natasha Henstridge, Benjamin Sadler, Florentine Lahme...

Filmografija

Znanstveno-fantastična miniserija "Udar - Sudnji dan" redatelja Mikea Rohla pomalo je staromodan izdanak žanra, ali staromodan u najboljem smislu riječi. To ne znači kako je riječ o naivnom i neuvjerljivom naslovu sa specijalnim efektima koji su odavno zastarjeli, nego da se radi o miniseriji koja pažnju gledatelja ne zaokuplja samo temeljnom premisom i količinom atraktivnih eksplozija, nego i svakim detaljem priče.

Dok cijeli svijet s uzbuđenjem gleda najveću meteorsku kišu u posljednjih 10 tisuća godina, jedan se asteroid, zaklonjen meteorskim poljem, zabija u Mjesec velikom eksplozijom. Komadi tog asteroida, kao i Mjeseca samog, ulaze u Zemljinu atmosferu, te polako počinju utjecati na nju. Znanstvenici ubrzo poništavaju strah ljudi tvrdnjama kako navedeni događaji neće imati trajnih posljedica, ali tada se na Zemlji počinju manifestirati neočekivane anomalije. Isprva su to male stvari - krčanje mobitela, javljanje čudnih radijskih frekvencija i slično, ali skupina iskusnih znanstvenika, među kojima i Alex Kinter (David James Elliott), Maddie Reese (Natasha Henstridge) i Roland Emerson (Benjamin Sadler), počinje spajati slagalicu i shvaća kako postoji velika mogućnost da se Mjesečeva orbita nepovratno izmijenila.

Vrlo skoro, njihove se pretpostavke pokažu ispravnima, a Zemljina gravitacija počinje nestajati. Znanstvenički tim uskoro doznaje i kako Mjesec, na svojoj novoj putanji, putuje prema Zemlji te da sudar slijedi za 39 dana. Poslije bezuspješnog pokušaja da ga unište, SAD okupljaju heroje iz svih zemalja svijeta u zajedničku misiju. Tim astronauta, među kojima i hrabri znanstvenici, krenut će na Mjesec te pokušati obrnuti njegovu putanju i spasiti svijet.

"Udar - Sudnji dan" tako je jednako napet koliko i emocionalan, jednako akcijski uzbudljiv koliko i dramski strukturiran. Logično je da se takav naslov može pohvaliti vrhunskim glumačkim rolama, pa ni "Udar - Sudnji dan" od toga ne odudara. Troje istaknutih znanstvenika igraju David James Elliott, Natasha Henstridge i Benjamin Sadler, koji se odlično snalaze u ovome spoju akcije, drame, filma katastrofe i znanstvene fantastike.


Komentari (1)

Foto