Kum 2 (1974)

THE GODFATHER: PART II (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Drugi dio najslavnije mafijaške sage svih vremena o sicilijanskoj obitelji Corleone

 
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Mario Puzo, Francis Ford Coppola
Uloge: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro

Filmografija

Univerzalno prihvaćen kao jedan od rijetkih nastavaka koji se ne treba sramiti usporedbe s originalom, "Kum 2" legendarnog redatelja Francisa Forda Coppole ujedno je i mnogo više - jedna od najdojmljivijih, najljepših i najvećih priča ikada ispričanih, ne samo u filmskom obliku. Temeljni roman Marija Puza Coppola je na veliki ekran prenio u punom sjaju, a role Ala Pacina i Roberta De Nira, da spomenemo samo najistaknutiju dvojicu, do danas su ostale klasici glumačke uvjerljivosti.

Drugi dio najslavnije mafijaške sage svih vremena paralelno pripovijeda dvije radnje, u dva različita prostorno-vremenska sklopa. Jedna se odvija 1958. godine, kada Don Michael Corleone (Al Pacino) nastavlja voditi obiteljsko carstvo, koje želi proširiti kako na nova polja ljudskog djelovanja, tako i na druge lokacije, uključujući Las Vegas, Hollywood i Kubu. Uz razne poslovno-političke probleme, Michael mora rješavati i situaciju unutar obitelji, pogotovo kod svoje sestre Connie (Talia Shire), koja se vrlo brzo nakon razvoda planira ponovno vjenčati, za čovjeka koji se Michaelu nimalo ne dopada. Kada postane metom pokušaja ubojstva, koji ipak preživi, Michael shvaća kako ne smije vjerovati apsolutno nikome, čak ni onima za koje je mislio da su mu najbliži.
Paralelno toj priči, pripovijeda se i o djetinjstvu i mladosti začetnika loze Corleone, Vita (Robert De Niro). Nakon odrastanja na Siciliji, 1917. godine 25-godišnji Vito živi u New Yorku gdje radi u maloj trgovini, ali polako počinje ulaziti u vode sitnoga kriminala. Nekoliko godina kasnije, kvartovski zaštitnik Don Fanucci postaje svjestan aktivnosti Vitove skupine i traži da mu plate određeni postotak u zamjenu za mir. Vito naizgled pristaje, ali tijekom kvartovske proslave ubija Fanuccija i uzima svoj novac natrag. Taj mu čin donese i naklonost čitavog susjedstva, čime počinje prvo poglavlje uspona obitelji Corleone.
Kako vrijeme prolazi, snima se sve više i više filmova, iz arhiva se iskopavaju davno snimljeni i zaboravljeni naslovi, filmska karta svijeta svakog se dana širi i na najudaljenije dijelove svijeta. Sve skupa uzrokuje neprestanim pokušajima, a i uspjesima, redefiniranja filmskoga kanona, pa se nekad iznimno cijenjeni naslovi bez ikakve milosti brišu s popisa onoga što bi svatko tko drži do sebe i imalo voli film trebao pogledati. No, postoje i oni filmovi koji ne samo da kanonu pripadaju, nego bez njih kanon kao takav i ne postoji, a "Kum 2" nedvojbeno je jedan od njih. Iako tehnički nastavak kriminalističke drame "Kum", ta dva filma zapravo čine organsku i kvalitativnu cjelinu, jer drugi dio pripovijeda i o onome što se zbivalo poslije, ali i o onome što se zbivalo prije događaja iz prvog dijela.

Komentari (40)

Foto