Pizzerija Kamikaze (2006)

Wristcutters: A Love Story (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Mladi muškarac završi u čistilištu nakon pokušaja samoubojstva

 
Režija: Goran Dukić
Scenarij: Goran Dukić
Uloge: Patrick Fugit, Shannyn Sossamon, Shea Whigham, Tom Waits, Will Arnett

Filmografija

Američki film hrvatskog redatelja, Gorana Dukića, priča je o samoubojicama koji završe u neobičnom čistilištu, tmurnom i pustom mjestu u kojem nema mjesta za osmjeh. Film je inspiriran kratkom pričom izraelskog pisca Etgara Kereta.

Očajan nakon što ga djevojka Desiree (L. Bibb) napusti, Zia (P. Fugit) počini samoubojstvo prerezavši si vene. Nakon smrti probudi se na "onom svijetu" koji više sliči pustinji nego plodnoj zemlji, a tamo se nalaze samoubojice sličnih životnih priča. Odluči zaposliti se u pizzeriji Kamikaze te unajmi sobu s jednim čudakom. Zia neočekivano susretne nekadašnjega prijatelja i sazna da se Desiree također ubila. Zia je odluči potražiti uz pomoć ruskog rockera...

Ovo je bizaran i neobičan film hrvatskoga redatelja Gorana Dukića, u domovini najpoznatijega po prvijencu, kratkometražnom filmu "Mirta uči statistiku". Tijekom devedesetih otišao je u Sjedinjene Države i tamo nastavio filmsku karijeru. Njegov američki uradak (inače adaptacija priče književnika Etgara Kereta) solidno je iako niskobudžetno ostvarenje. Uz neobičnu priču, film je pun neobičnih likova i ponekad vrlo složenih odnosa među njima, te nerijetkih nasilnih prizora. U glavnim ulogama nastupaju američki glumci P. Fugit, A. Benrugi, te poznati pjevač i glumac Tom Waits. Film je osvojio desetak nagrada, među kojima i Propeler Motovuna te nagradu publike na Motovunskom festivalu 2006. godine.


Komentari (3)

Foto