Pravi kauboji (1972)

THE CULPEPPER CATTLE CO. (Originalni naziv)

vestern

Mladić žarko želi postati kauboj iako nije svjestan težine i opasnosti kaubojskog života

 
Režija: Dick Richards
Scenarij: Eric Bercovici, Gregory Prentiss
Uloge: Gary Grimes, Billy Green Bush, Luke Askew, Geoffrey Lewis, Bo Hopkins, ...

Filmografija

Debitantski redateljski projekt Dicka Richardsa izuzetno je uspio vestern realiziran u suprodukciji danas iznimno utjecajnog Jerryja Bruckheimera zasigurno najmoćnijeg holivudskog producenta kojem je upravo ovaj film bio prvi projekt. U filmu dijelom nadahnutom glasovitom "Divljom hordom" Sama Peckinpaha demitologizacija je vrlo sustavno i sugestivno provedena, a pesimističan i nerijetko prilično tjeskoban prikaz kauboja kao prljavih i nemoralnih ljudi koji taj posao rade jer nemaju izbora i ne znaju ništa drugo.

Dok svojoj majci (J. Burrell) svakodnevno pomaže u radu na njihovu skromnom imanju, a slobodno vrijeme provodi u zabavi s najboljim prijateljem i vršnjakom Printom (W. Scott), tinejdžer Ben Mockeridge (G. Grimes) mašta o sasvim drugačijem i mnogo uzbudljivijem životu. Naime, on žarko želi postati kauboj i pridružiti se goničima stoke cijenjenog stočara Franka Culpeppera (B. Green Bush), a zbog toga je već nabavio i opasač s revolverima.

Odlučan ostvariti svoj naum i zaraditi nešto novca, Ben se jednog jutra oprosti s majkom i krene na Culpepperovo imanje. Premda ga isprva dočekaju podrugljivo i s nepovjerenjem, Culpepper ipak odluči primiti mladića i pružiti mu priliku. Među iskusnim kaubojima koji veliko krdo vode u Fort Louis u Coloradu ističu se Luke (L. Askew) i Pete (M. Clark), a Ben se isprva na kolima pridruži starom Cooku (R. Guth). No Ben ne zna da je kaubojski život vrlo težak te da se goniči stoke svakodnevno susreću s mnoštvom opasnosti i izazova.

Efektnu filmsku glazbu supotpisuje oskarovac Jerry Goldsmith (Planet majmuna, Leptir, Kineska četvrt, Vjetar i lav, Momci iz Brazila, Poltergeist, Sirove strasti, Prvi vitez, L. A. povjerljivo).


Komentari (0)

Foto