Jules i Jim (1962)

Jules et Jim (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o nesretnom i dugotrajnom ljubavnom trokutu između dvojice prijatelja i djevojke

 
Režija: François Truffaut
Scenarij: François Truffaut, Henri-Pierre Roché
Uloge: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre, Vanna Urbino, Boris Bassiak, ...

Filmografija

Film "Jules i Jim" dobitnik je nekoliko međunarodnih filmskih priznanja (danski Bodil za najbolji europski film, nagrada talijanskih filmskih kritičara za najbolji strani film, nominacija za BAFTA-u), a zanimljivo je da je u vrijeme premijere u Italiji bio zabranjen za mlađe od 18 godina.

Pariz, 1912. Dvojica mladića i najboljih prijatelja Nijemac Jules (O. Werner) i Francuz Jim (H. Serre) provode svaki trenutak zajedno uživajući u književnosti, umjetnosti i djevojkama. Jednom prigodom odluče otputovati na odmor u Grčku gdje ih zadivi antički kip žene sa zagonetnim smješkom. Nakon što se vrate u Francusku, zaprepasti ih kada slučajno upoznaju lijepu i slobodoumnu Catherine (J. Moreau) s istim smješkom kao na grčkoj statui. Obojica se ludo zaljube u nju, ali odani jedan drugom ne žele da osjećaji prema Catherine naruše njihovo prijateljstvo. Uskoro započne rat između Njemačke i Francuske, a Catherine se odluči udati za Julesa...
Francuski sineast i jedan od vodećih predstavnika novog vala François Truffaut međunarodni ugled stekao je već kao dvadesetsedmogodišnjak dugometražnim igranim prvijencem "400 udaraca" (Les Quatre cents coups, 1959). Samo tri godine kasnije daroviti je redatelj snimio, po mnogim ocjenama, najbolji film u karijeri i jedan od ponajboljih europskih filmova 60-ih: romantičnu dramu "Jules i Jim". Predložak je bio istoimeni roman francuskog književnika Henri-Pierrea Rochéa (1859.-1959.) koji je dugo smatran opskurnim tekstom o amoralnom ljubavnom trokutu. No u vrijeme procvata pokreta slobodne ljubavi Truffautova je ekranizacija Rochéove priče o emotivnoj vezi dvojice muškaraca i jedne žene doživjela neviđeni uspjeh u Francuskoj i diljem svijeta.
Dakle, s jedne je strane Truffautov "Jules i Jim" nesputani prikaz odanosti dvojice najboljih prijatelja i njihove nesebičnosti kada je u pitanju žena u koju su obojica zaljubljeni, a s druge, rafinirano umjetničko djelo bogate likovnosti i iznimnog redateljevog osjećaja za kadar, ritam i mizanscenu. Osim toga, film se odlikuje novovalnom prepoznatljivošću, pa je upravo na primjeru ovog naslova moguće detektirati cijeli jedan filmski pristup. Sjajna je crno-bijela fotografija djelo snimatelja Raoula Coutarda, dok je skladanje glazbe za film Truffaut povjerio Georgesu Delerueu, omiljenom skladatelju redatelja novog vala.
Glavne su uloge ostvarili dotad malo poznati Austrijanac O. Werner (Ship of Fools), te Francuz H. Serre (Le Combat dans l'île), pri čemu je ulogu karijere odglumila J. Moreau kao Catherine.

Komentari (0)

Foto