Tko to tamo pjeva (1980)

Ko to tamo peva (Originalni naziv)

komedija drama

Komične zgode grupe raznolikih putnika koji autobusom putuju za Beograd

 
Režija: Slobodan Šijan
Scenarij: Dušan Kovačević
Uloge: Pavle Vujisić, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Aleksandar Berček, ...

Filmografija

Film ima jednostavnu priču o komičnim nezgodama putnika u jednom autobusu koji vozi prema Beogradu, ali se iza nje skriva alegorija o raspadu Jugoslavije i pojave 2. svjetskog rata. "Ko to tamo peva" je s vremenom stekao kultnu reputaciju te se danas smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena.

Srbija, 5. travnja 1941. Dva Cigana pjevaju kako bi željela da je "cijeli život samo san" i onda odlaze u lokalno selo gdje se nalazi autobusna postaja. Na neuglednoj postaji, koja više izgleda kao dvorište jedne farme, se nalaze i pjevač, ugledni gospodin Brka, bolesnik, ratni veteran, lovac i pop i čekaju na autobus koji bi ih trebao odvesti do Beograda. Autobus se pojavi, kojeg vozi Miško i njegov otac kondukter Krstić, pa putnici ulaze. No, iako Krstić zahtijeva stegu i red, i sam ih se povremeno ne drži; skrene s puta kako bi na jednoj farmi kupio dvije svinje, izbaci lovca, a na drugoj stanici pokupi upravo vjenčani par.

Pjevač se zaljubi u mladu suprugu, autobus naiđe na vojnu barikadu pa mora nastaviti put po polju jednog starca koji zahtijeva da im zbog toga plate te im probuši gumu te oni ostanu neko vrijeme na sprovodu, a kada stignu do klimavog mosta odluče ponovno promijeniti rutu (s mosta je spao Brka koji je sve uvjeravao da je siguran, ali je kasnije izronio iz rijeke). Pojavi se i vojska koja unovači Miška. Kada autobus konačno stigne u Beograd, putnici krivo optuže dva Cigana za krađu novčanika ratnog veterana. Upravo tada Nijemci bombardiraju grad, pogode autobus i svi poginu osim dvojice Cigana koji nastave tužno pjevati.


Komentari (26)

Foto