Pustinjska lisica (1951)

The Desert Fox: The Story of Rommel (Originalni naziv)

ratni povijesni biografski

Istinita priča o karijeri nacističkog generala Erwina Rommela (James Mason)

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: Nunnally Johnson, Desmond Young
Uloge: James Mason, Cedric Hardwicke, Jessica Tandy, Luther Adler, Everett Sloane

Filmografija

Biografska priča o Njemačkom generalu Erwinu Rommelu (James Mason). Jednom od najcijenjenijih njemačkih feldmaršala u II. svjetskom ratu. Zbog izvrsnih dostignuća u Africi dobio je i nadimak Wüstenfuchs (Pustinjska lisica). Rommel se često spominje ne samo zbog iznimne vojničke vještine, nego i zbog viteštva prema suparnicima, budući da je bio jedan od njemačkih zapovjednika koji su odbili poslušati vrhovne zapovjedi. Također se pretpostavlja da je sudjelovao u uroti da se ubije Hitler, zbog čega je prije kraja rata bio prisiljen na samoubojstvo.

Ovo ostvarenje zapravo je filmska biografija Njemačkog generala Erwina Rommela. Briljantni taktičar, Rommel (James Mason) stekao je poštovanje ne samo svojih suboraca već i neprijatelja. Nažalost, Adolf Hitler ( Luther Adler), povodeći se mišlju kako je i sam vojni genije, zahtijeva od Rommela više nego što je onu mogućnosti pružiti. S naredbom da ostane u Africi do posljednjeg čovjeka, Rommel shvati kako je za njegove dugoročne planove mnogo bolje da se povuče.

Ovaj njegov postupak razbjesni Hitlera, ali s obzirom na to da je Rommel ratni heroj, on je praktično nedodirljiv. Gotovo zgađen Hitlerovim postupcima, Rommel se uključuje u akciju planiranja njegovog ubojstva. Pokušaj atentata propada i otkriva se Rommelova umiješanost. On nema mnogo izbora, te mu preostanu samo dvije opcije: ili će se suoči sa užasnom smrću mučenjem ili će izvrši samoubojstvo te tako sačuvati svoju obitelj i reputaciju. Iako se odlučio za samoubojstvo, u svim vojnim izvještajima koji su poslani novinama navedeno je kako je Rommel umro od povreda zadobivenih na frontu.


Komentari (0)

Foto