subota, 15.05.2021 14:05

Dom iz snova (2017)

Dom iz snova (Originalni naziv)

magazin

Humanitarna emisija koja pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija

sez.1 ep.9Josip i Zlata Škrinjar u braku su 32 godine, imaju troje djece, sin Marko živi s njima u malom stanu u kojem je Josip još od 1959.godine. Ova obitelj živi od Josipove male mirovine. ”Jako je teško, svaki dana treba dati djeci jesti, plaćati režije i ne znam kako ću dalje.” – iskren je Josip, a njegova supruga koja je godinama na burzi govori kako se ne srami skupljati boce i tako barem malo zaraditi. Obitelj je dodatno pod brigama zbog svog sina Marka kojemu je 2006. amputirano stopalo koji se teško oporavlja od nesreće koja mu se dogodila, a čitava situacija ostavila je traga na cijeloj obitelji. ”Išao sam s frendovima van i kad smo se vraćali, prijatelj me nagovorio da skočim van. Mislio sam da je stanica, no kad sam skočio, nogu mi je tramvaj odsjekao”. – priča Marko. Stan u kojem žive nalazi se u prizemlju zgrade, sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupaonice i hodnika. ”Prozori i vrata su veliki problem, po zimi jako puše, pa je hladno, a ljeti je jako vruće” – opisuje Zlata koja dodaje da u kuhinji nemaju tople vode, te da se griju na drva. Kupaonica je također u jako lošem stanju, u svim prostorijama vlada vlaga. ”Kad se tuširam držim se za bojler.” – kaže Marko koji se teško snalazi sa svojim stanjem u ruiniranoj i staroj kupaonici. Samir će s voditeljem radova napraviti plan kako obitelji Škrinjar poboljšati životne uvjete, a oni će morati na kratko napustiti svoj dom jer će brzo krenuti i ozbiljni građevinski radovi. Hoće li Marku biti ne samo ljepše nego i lakše u novom domu, što će na ishod reći njegovi roditelji, te koja ih sve iznenađenja očekuju, otkriva sljedeća emisija ”Doma iz snova”.
 

Misija je pomoći potrebitima, ljudima koji žive na rubu egzistencije i učiniti im život ljepšim, kvalitetnijim. Svi zaslužuju bolje životne uvjete, topao i opremljen dom funkcionalnim prostorijama, no mnogi nisu u mogućnosti priuštiti si ni elementarne stvari.

Serijal emisija koji pomaže ljudima otkriva snažne životne priče koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iz emisije u emisiju gledatelji imaju priliku upoznati brojne obitelji, od kojih su većina s malom djecom, koje nemaju osnovne uvjete za život i koje malim prihodima jedva pokrivaju svakodnevne troškove. Oni nisu u mogućnosti svojoj djeci osigurati kvalitetan životni prostor i uvjete za dostojanstveno odrastanje. Na rubu su siromaštva. Vlaga, loša izolacija, nedostatak podova, hladnoća, namještaj koji je star i oronuo ponekad čak i pokupljen sa smetlišta, samo su djelić onoga s čime brojne obitelji svakodnevno žive. Loši uvjeti života odražavaju se prije svega na njihovo fizičko zdravlje, a osim toga osjećaju se i potpuno zaboravljeni i ostavljeni od društva.

Komentari (17)

Foto