Samo igra (1999)

Any Given Sunday (Originalni naziv)

drama sport

Priča o usponima i padovima tima američkog nogometa kojeg predvodi proslavljeni trener

 
Režija: Oliver Stone
Scenarij: John Logan, Daniel Pyne
Uloge: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx, LL Cool J...

Filmografija

Jedan od najvećih američkih redatelja, kontroverzni i beskompromisni Oliver Stone, u izvrsnoj sportskoj drami "Samo igra" pokazao je kako je, unatoč velikom broju neuspjelih pokušaja ostalih filmaša, ipak moguće na filmskom platnu dočarati svu kompleksnost, primamljivost i čaroliju sporta...

Nakon velikih uspjeha, heroje i legende put često vodi prema dolje, a dojučerašnji gubitnici najednom pobjeđuju. Da je tomu tako pokazat će nam legendarni oskarovac Al Pacino i prekrasna Cameron Diaz, predvodnici zvjezdane glumačke ekipe ove izvrsne opore posvete redatelja Olivera Stonea američkom nogometu, sportu koji zaista nikad nije samo igra!
Tony D'Amato (Al Pacino), proslavljeni trener Miami Sharksa, dvostrukih prvaka u američkom nogometu, očajnički se trudi sačuvati ugled i zajedništvo momčadi koja je zaredala s lošim rezultatima. Čini se kako nikakav izlaz iz neugodne situacije ne postoji, pogotovo kada se ozlijedi iskusni dodavač Jack Cap Rooney (Dennis Quaid), predvodnik ekipe u svakom smislu. Naizgled pretežak teret pada na leđa njegove zamjene, Willieja Beamena (Jamie Foxx), koji bi unatoč dotad maloj minutaži trebao biti čovjek koji će Sharkse odvesti u doigravanje. Nezadovoljan pomalo raskalašenim Beamenovim pristupom igri, i odan Rooneyu, D'Amato vrati veterana u početnu postavu, unatoč odličnoj seriji njegovog tima, za koju je najzaslužniji upravo Beamen. Trener se sukobljava i s mladom vlasnicom kluba Christinom Pagniacci (Cameron Diaz), kojoj momčad ne predstavlja ništa više od sredstva za dobru zaradu i stjecanje društvenog ugleda...
Dva su razloga zašto "Samo igra" doista jest autentičan zapis prirode američkog nogometa. Uz vjerno prenesenu atmosferu s terena, postignutu konzultiranjem brojnih profesionalnih savjetnika, Stone je, zajedno sa scenarističkim timom, veliku pažnju posvetio poprištu pravih, odlučujućih borbi, a to je najčešće zeleni stol ureda vlasnika klubova i menadžera, čije odluke imidž pojedinog sporta oblikuju mnogo više nego zapanjujući potezi vrhunskih sportaša.
Takvom panoramskom pogledu na jednu od američkih svetinja, mogla je odgovarati samo vrhunska glumačka ekipa, a u njoj su ovaj put okupljeni velikani (Cameron Diaz, Dennis Quiad, Jamie Foxx, LL Cool J), predvođeni maestralnim Alom Pacinom.
Cameron Diaz glumi kćer vlasnika momčadi, kao i u filmu "Moj dečko se ženi". Redatelj Oliver Stone htio je koristiti pravi logo NFL-a, no njegov je zahtjev odbijen. Jamie Foxx igrao je football u srednjoj školi, a komedijaš Chris Tucker odbio je njegovu ulogu u ovom filmu.

Komentari (1)

Foto