Najduži dan (1962)

The Longest Day (Originalni naziv)

akcija ratni povijesni

Ekranizacija ratnih događaja koji prate savezničko iskrcavanje u Normandiji

 
Režija: Ken Annakin, Andrew Marton
Scenarij: Cornelius Ryan
Uloge: John Wayne, Richard Burton, Red Buttons, Robert Mitchum, Henry Fonda, ...

Filmografija

Najduži dan je američki ratni film baziran na istoimenoj knjizi Corneliusa Ryana. Film prati događanja tijekom bitke za Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Dobitnik dva Oscara (za specijalne efekte i kinematografiju), "Najduži dan" jedan je od holivudskih istinski velikih ratnih filmova!

Početkom lipnja 1944. godine neizvjesnost oko ishoda rata bila je na vrhuncu. Premda se znalo da Saveznici pripremaju veliku invaziju na okupiranu Europu, nitko nije bio siguran u to kada i gdje će se ona dogoditi. Vremenska prognoza najavljivala je produžetak nepovoljnih vremenskih prilika, po čemu je njemačko vojno vodstvo zaključilo kako do savezničke akcije ipak još neće doći. S druge strane, saveznički vojnici već su danima bili u stupnju visoke pripravnosti, nestrpljivo čekajući da taj dan napokon dođe i prekine frustrirajuću neizvjesnost. Svjestan da više ne smije odgađati, general Eisenhower usprkos nepovoljnom vremenu 5. lipnja zapovijedi da invazija počne u zoru sljedećega dana. Nedugo zatim poletjeli su saveznički zrakoplovi puni padobranaca čiji je zadatak bio diverzijama pripremiti teren za iskrcavanje u Normandiji...

Trojica redatelja, petorica scenarista te vrlo angažirani producent bili su potrebni kako bi se na ekran vjerno prenijela prijelomna bitka 2. svjetskog rata. "Najduži dan", jedan od najvećih ratnih spektakala filmske povijesti, ekranizacija je istoimenog bestselera Corneliusa Ryana (prema čijoj knjizi je snimljen i Nedostižni most). Premda radnjom obuhvaća razmjerno kratko vremensko razdoblje - nekoliko sati koji su prethodili početku invazije te sami Dan D - "Najduži dan" ni po čemu nije skroman. S budžetom od 10 milijuna dolara (najskuplji crno-bijeli film prije Schindlerove liste), trajanjem od gotovo tri sata, pravom vojnom mašinerijom i rekvizitima, desecima tisuća glumaca i statista (uključujući i brojne profesionalne vojnike) te većinom originalnim lokacijama, producent Zanuck i ostatak ekipe uspjeli su na gotovo dokumentaristički način reproducirati zbivanja toga dana.

Realističnosti filma pridonijele su i Zanuckova odluka da se u filmu svaki glumac koristi materinjim jezikom te segmentirana narativna struktura koja "skače" s jedne bojišnice na drugu, uspješno prenoseći napetost, strah, zbrku i kaos. Ono što donekle kolidira s dokumentarističkim aspiracijama filma, ali svakako čini "Najduži dan" još atraktivnijim, jest glumačka postava kakva se skoro nikada ne viđa u istome filmu. Najvažnije generale, pukovnike, bojnike i vojnike koji su sudjelovali u iskrcavanju u Normandiji među ostalima interpretiraju i J. Wayne, R. Mitchum, H. Fonda, R. Burton, R. Steiger, R. Wagner, S. Connery te popularni pjevač Paul Anka, koji je za film napisao i naslovnu glazbenu temu. Ovo - po tematskom značaju ali i umjetničkom dostignuću - veliko filmsko ostvarenje osvojilo je dva Oscara (fotografija i specijalni efekti) od pet za koje je bilo nominirano (scenografija, montaža, najbolji film), zatim nagradu Eddie Američkog udruženja montažera kao najbolje montirani dugometražni film, talijansku David Di Donatello nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma te Zlatni globus za najbolju filmsku fotografiju.


Komentari (0)

Foto