Život na Marsu (2006)

LIFE ON MARS (Originalni naziv)

drama kriminalistički sf

Svijet inspektora okrene se naglavačke kad ga onesvijesti auto i kad se probudi u… 1973. godini!

 
Režija: Bharat Nalluri
Scenarij: Matthew Graham, Tony Jordan, Ashley Pharoah
Uloge: John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Marshall Lancaster, ...

Filmografija

BBC-jeva serija Life on Mars snimljena je u Manchesteru. Autori i scenaristi su Matthew Graham, Tony Jordan i Ashley Pharoah, koji su surađivali na seriji Vrhunski prevaranti. Nagrade: Banff World Television Awards 2006. - nagrada Rockie za najbolju seriju; Međunarodna nagrada Emmy 2006. - najbolja dramska serija; Akademija znanstvene fantastike, fantazije i horor filmova, SAD, 2007. - nominacija: nagrada Saturn za najbolju prezentaciju na televiziji.

Rješavanje zločina samo je pitanje vremena 1973. bila je godina stepenasto šišane kose, afro-frizura, trapezica i glam-rocka. To je također bila godina u kojoj je David Bowie zasjeo na treće mjesto glazbenih ljestvica s Life on Mars.
John Simm glavna je zvijezda ove brze i neizvjesne kriminalističke serije s preokretom. Pametan, razuman i pronicav detektiv Sam jedan je od vodećih u svojoj profesiji. Frajer je, smiren i sabran. Sam ima potpunu kontrolu nad svojim poslom, životom i međuljudskim odnosima. Sve dok mu se svijet ne okrene naglavačke i dok se lov na hladnokrvnog ubojicu ne pretvori u očajničko spašavanje vlastite djevojke i kolegice Maye. Nakon umalo smrtonosne automobilske nesreće, Sam se neobjašnjivo prebaci u 1973. - samo četiri godine nakon svoga rođenja. Zbunjen novim i starinskim okruženjem, nestrpljivo se pokušava vratiti u sadašnjost, ali bezuspješno.Prestrašeni Sam mora se pomiriti s novom okolinom, što uključuje povratak u djetinjstvo i posjećivanje vlastite majke u pokušaju da popravi njihov odnos.
No Sam katkada izgubi iz vida povratak u sadašnjost. Nešto izvan njegove kontrole drži ga u ovom vremenu. Policija iz prošlosti treba njegovu pomoć u rješavanju paralelnoga zločina. Može li Sam nadići njihove nesofisticirane metode i nedostatak forenzičke opreme koji ga dovode do ludila kako bi uhvatio ubojicu? Hoće li se uspjeti vratiti u 2005. i naći Mayu? Je li Sam poludio? Je li u komi ili se zbilja vratio u prošlost?
U svakoj epizodi obrađuje se drugi slučaj. To su neki od najtežih slučajeva koje je Sam ikada pokušao riješiti, dijelom zbog zastarjele policijske procedure. Ovo je svijet gdje se svjedoke redovito zastrašuje. Oslanjaju se na papirologiju i pamćenje, a ne na računala. Treba dva tjedna da se podaci obrade i njegovi će kolege pritisnuti osumnjičenoga bez obzira imali dokaze ili ne. Daje sve od sebe da se prilagodi, a njegove suvremene vještine istragama daju dodatno uzbuđenje.
Samov je novi šef praktičan viši inspektor Gene Hunt (Philip Glenister), koji rezultate postiže slijedeći instinkt te često pribjegavajući sili. Ostatak ekipe ima sličan stav prema poslu. Narednik Ray Carling (Dean Andrews) nema povjerenja prema novom kolegi i sumnja u njegove novotarije, dok je policajac Chris Skelton (Marshall Lancaster) drzak, ali pristupačan i željan znanja. Jedini manje zadrti član ekipe jest policajka Annie Cartright (Liz White), obrazovana i slobodoumna žena koja Samu pomaže u potrazi za istinom u novim okolnostima i borbi protiv kriminalaca u Manchesteru 1970-ih godina.

Komentari (2)

Foto