Elizabeta (1998)

Elizabeth (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Nakon smrti svoje polusestre, zloglasne "Krvave Mary", Elizabeth postaje kraljica

 
Režija: Shekhar Kapur
Scenarij: Michael Hirst
Uloge: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Fanny Ardant, ...

Filmografija

"Elizabeth" je imao 7 nominacija za Oskara, a osvojio ga je u kategoriji najbolje šminke. Također je imao 12 BAFTA nominacija od kojih je 6 pretočeno u nagrade (najbolji britanski film, najbolji sporedni glumac Geoffrey Rush, najbolja glumica Cate Blanchett). Cate Blanchett je nagrađena i Zlatnim globusom u kategoriji najbolje glumice u drami.

Godina je 1554. Na engleskom prijestolju je kćerka umrlog kralja Henryja VIII, Mary, fanatična katolkinja koja je odlučila Englesku vratiti na pravi put i čije su joj metode iskorjenjivanja protestanske vjere donijele nadimak "Krvava Mary". Na žalost Katoličke dvorske stranke, koju vodi beskrupulozni vojvoda od Norfolka, njezin brak sa španjolskim kraljem Filipom ne donosi nasljednika, a za njezinu najnoviju trudnoću ispostavlja se kako je riječ o zloćudnom tumoru.
Prijestolje bi nakon Maryne smrti trebalo pripasti njenoj mladoj polusestri Elizabeth, koja ne krije da je sklona protestantizmu, te je zato Norfolk baca u tamnicu. Na njegovu nesreću, Mary umire prije potpisivanja njenzie smrtne presude, pa Elizabeth postaje kraljicom. Svjestan slabosti kraljičinog položaja, njezin ostarjeli savjetnik Sir William Cecil rješenje vidi u udaji za nekog moćnog evropskog monarha. No, mlada kraljica je zaljubljena u Roberta Dudleya, earla od Leicestera, te njenzia neodlučnost izaziva bezbrojne intrige na dvoru.

Komentari (4)

Foto