Sredite Cartera (1971)

GET CARTER (Originalni naziv)

akcija triler drama kriminalistički

Plaćeni ubojica se vraća u rodni grad kako bi osvetio bratovu smrt

 
Režija: Mike Hodges
Scenarij: Mike Hodges, Ted Lewis
Uloge: Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland, John Osborne

Filmografija

U žanrovskom pogledu film "Sredite Cartera" redatelja i scenarista Mikea Hodgesa (Flash Gordon) nije dovoljno ograničiti samo na pojam akcijskog trilera, jer je riječ o minucioznom spoju filma noir, klasičnog trilera, britanskog socijalnog realizma i europskog art filma. Iako je u središtu zbivanja tipični antijunak koji osvećuje bratovu smrt, gledatelj Hodgesovo ostvarenje doživljava kao svojevrsnu suvremenu inačicu pustolovina Robina Hooda.

Jack Carter (Caine) je dobrostojeći plaćenik londonske mafije čija se svakodnevica promijeni kada mu brat pogine u prometnoj nesreći u rodnom Newcastleu, vozeći se, navodno, u alkoholiziranom stanju. Ukrcavši se na vlak, hladnokrvni Jack se uputi bratu na pogreb s namjerom da rasvjetli okolnosti njegove smrti, jer dobro zna da Frank nikad nije pio, a malo je vjerojatno da se odlučio na samoubojstvo.
Kako se i Frank bavio poslovima izvan zakona, Jack sumnja da je riječ o umorstvu, pa kreće u osobnu istragu podzemljem Newcastlea nailazeći na mnoga lica koja je posljednji put vidio prije mnogo godina. Među ostalima, put ga vodi k Cyrilu Kinnearu (Osborne), vlasniku pornografskog lanca, Ericu Paiceu (Hendry), Kinnearovom šoferu, Margaret (White), prostitutki koja se viđala s Frankom, te Brumbyju (Mosley), biznismenu koji se obogatio vodeći kockarnice u gradu.
Jack susreće i bratovu kći Doreen (Markham), a sve je uvjereniji da iza Frankove smrti ne stoji samo jedan čovjek...

Komentari (0)

Foto