Ruska kuća (1990)

THE RUSSIA HOUSE (Originalni naziv)

triler drama romantika

Britanska tajna služba uplete izdavača u istragu o tri bilježnice s brojnim ruskim tajnama

 
Režija: Fred Schepisi
Scenarij: Tom Stoppard, John le Carré
Uloge: Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Roy Scheider, J.T. Walsh, ...

Filmografija

Špijunski triler s mnoštvom dramskih elemenata, „Ruska kuća" snimljena je prema bestseleru Johna le Carréa, možda i ponajboljeg pisca špijunskih romana u posljednjih tridesetak godina. Roman je u scenarij adaptirao proslavljeni dramatičar Tom Stoppard stoga nimalo ne čudi kirurška preciznost dramske strukture i obilje fantastičnih dijaloga, koje je redatelj Fred Schepisi uobličio u fascinantan film.

Tijekom književne konferencije britanskom su izdavaču predane tri tajne bilježnice, koje navodno sadrže broje ruske vojne tajne. Britanska tajna služba želi provjeriti istinitost tih glasina i na zadatak pošalje izdavača Barleya Blaira (Sean Connery), koji ima mnogo iskustva s Rusima i Rusijom. Iako voljan pomoći, Barley je čovjek koji se ne miri lako s autoritetima pa se često sukobljava i sa svojim nadređenima. To mu nipošto neće pomoći kada shvati kako se upetljao u mnogo kompliciraniju i opasniju igru od one koju je očekivao.

Početkom devedesetih, "Ruska kuća" pozicionirala se kao jedan od uzoritih žanrovskih naslova, ali brojni imitatori joj se ipak nisu uspjeli približiti. Velike zasluge za to idu zvjezdanoj glumačkoj ekipi, koju predvodi legendarni Sean Connery, uz asistenciju dive Michelle Pfeiffer te pouzdanih karakternih epizodista kao što su Roy Scheider, J.T. Walsh ili Klaus Maria Brandauer.


Komentari (0)

Foto