Analiziraj ovo (1999)

Analyze This (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Psihijatar s mnoštvom problema mora liječiti nesigurnog moćnog gangstera

 
Režija: Harold Ramis
Scenarij: Kenneth Lonergan, Peter Tolan
Uloge: Robert De Niro, Billy Crystal, Lis Kudrow, Joe Viterelli, Cathy Moriarty, ...

Filmografija

Dobra gluma i režija, zanimljiva priča i duhoviti dijalozi filmu su 2000. donijeli nominacije za desetak američkih filmskih nagrada, a nekoliko ih je i osvojio - uz ostalo, proglašen je najzabavnijim filmom. Godine 2002. ista je ekipa snimila manje uspješan nastavak, komediju "Analyze That".

Paul Vitti (R. De Niro), najmoćniji čovjek njujorškog podzemlja, nakon posjeta liječniku mora prihvatiti činjenicu da su njegovi zdravstveni problemi posljedica neriješenih psihičkih konflikata. Budući da ga za dva tjedna očekuje sveamerički sastanak mafijaša, odluči pronaći psihijatra koji će u nekoliko dana riješiti sve njegove probleme. Izabran je dr. Ben Sobol (B. Crystal), razvedeni čovjek koji živi sa sinom tinejdžerom i upravo je pred drugim brakom. Sobol se ne želi upuštati u posao s mafijašima i imati FBI za vratom, no Vitti je odlučan - liječit će se upravo kod njega. Kad Sobol otputuje na Floridu, gdje se treba vjenčati s novinarkom Laurom MacNamara (L. Kudrow), za njim stiže i Vitti, s cijelom svojom pratnjom, i od psihijatra očekuje da mu bude dvadeset četiri sata na raspolaganju...
Američki glumac i redatelj Harold Ramis (najveći mu je redateljski uspjeh komedija "Beskrajni dan") nije pogriješio kad je za glavne uloge u filmu "Analiziraj ovo" odabrao Roberta De Nira i Billyja Crystala. Slavni De Niro izvrstan je kao nemilosrdni gangster koji iznenada otkriva svoju ljudsku stranu: počinje osjećati strah, sve lakše se rasplače, a sve teže ubija protivnike i izdajnike. I komičar Billy Crystal dobro se snašao u ulozi psihijatra koji i sam ima mnoštvo problema, a kad mu u život uđu i mafijaši, nađe se u pravoj noćnoj mori. No usprkos svemu, počne osjećati simpatiju prema svome pacijentu. Psihijatrovu zaručnicu (koja mu, iz drugog pokušaja, postane i žena) glumi Lisa Kudrow, gledateljima poznata kao Phoebe iz serije "Prijatelji".

Komentari (3)

Foto