ponedjeljak, 17.08.2020 05:08

Hrvatski premijeri osobno (2017)

Hrvatski premijeri osobno (Originalni naziv)

dokumentarni

Osobni i politički portreti devet predsjednika hrvatskih vlada

sez.1 ep.6Epizoda je posvećena Ivici Račanu, prvom premijeru nakon osamostaljenja RH koji ne dolazi iz redova HDZ-a. "Račan je vodio veliku bitku s konzervativnom i prosrpskom strujom u SKH, koja nije htjela samostalnost Hrvatske", svjedoče za seriju njegovi suradnici Zdravko Tomac i Branko Caratan. O hrvatsko-slovenskoj sprezi i raspadu SKJ na čuvenom 14. kongresu govori Milan Kučan bivši slovenski predsjednik. Dijana Pleština, udovica pokojnog Račana, otkriva detalje njihove ljubavne i bračne veze te potvrđuje: "Laž je kako je Ivica prije smrti odredio svog nasljednika." O tome zašto je Račan odbio podržati odluku Sabora o raskidanju veza RH i SFRJ, govore dužnosnici SDP-a i SKH. "Račan je bio jednostavan i skroman. Kakav je ušao u Banske dvore, takav je iz njih i izašao", Račana je opisala Aleksandra Kolarić, njegova bivša glasnogovornica. Bivši suradnici pokojnog Račana govore o pokušajima destabilizacije vlade mitinzima i prosvjedima protiv suradnje s Haškim sudom. Udovica Dijana Pleština otkrila je nepoznatu romantičnu stranu Ivice Račana te prvi put dala u javnost njegova ljubavna pisma.
 
Režija: Gordan Malić
Scenarij: Gordan Malić
Uloge:

Filmografija

U seriji govore premijeri osobno, ali i drugi insajderi, svjedoci i protagonisti vremena, a epizode ne sadrže dodatne komentare i autorska pojašnjenja.

Osam epizoda osobni su i politički portreti devet predsjednika hrvatskih vlada: Stjepana Mesića, Josipa Manolića, dr. Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikice Valentića, dr. Zlatka Mateše, Ivice Račana, dr. Ive Sanadera i Jadranke Kosor. Kroz tridesetak intervjua sa svjedocima novije hrvatske povijesti, od kojih su mnogi bili u samom vrhu politike, mogu se sagledavati i pojedina politička razdoblja. Dr. Ivo Sanader, iako pozvan, odbio je govoriti za seriju.

Komentari (0)

Foto