Ima li pilota u avionu (1980)

Airplane! (Originalni naziv)

komedija romantika

Ovaj film predstavlja svojevrsnu parodiju na sve filmove o avionskim nesrećama

 
Režija: David Zucker, Jim Abrahams
Scenarij: Jim Abrahams, David Zucker
Uloge: Kareem Abdul-Jabbar, Lloyd Bridges, Peter Graves, Robert Hays, ...

Filmografija

Parodija na filmove zrakoplovnih katastrofa, "Ima li pilota u avionu?" dolazi iz radionice Jima Abrahamsa, Davida Zuckera i Jerryja Zuckera, ekipe zaslužne za nezaboravni filmski serijal "Goli pištolj", "Top Secret!", "Kakvi frajeri" i seriju "Police Squad!".

Ted Striker (Robert Hayes) je traumatizirani ratni pilot koji voli zaviriti u čašicu, a ovaj put ukrca se u putnički zrakoplov s namjerom da ponovno osvojio bivšu djevojku i stjuardesu (Julie Hagerty). Zbog trovanja hranom, posada i piloti aviona onemoćaju pa na Teda padne težak zadatak prizemljenja aviona. Uz pomoć kontrolora leta (Lloyd Bridges) i Tedovog bivšeg ratnog zapovjednika (Robert Stack), koji ga navode sa zemlje, on mora svladati strah i spasiti živote.

Rukopis redatelja i scenarista Abrahamsa-Zuckera-Zuckera itakako je prepoznatljiv kroz parodiju i otkačene gegove, koji su postali njihov zaštitni znak. Iako u sporednoj ulozi, Leslie Nielsen se nakon uloge doktora u „Ima li pilota u avionu?", probio do nezamjenjivog i prvog izbora prije spomenutih redatelja i kasnije postao velika zvijezda.


Komentari (2)

Foto