Lovac na zmajeve (1981)

DRAGONSLAYER (Originalni naziv)

akcija dječji avantura fantastika

Urlandski kralj Casiodorus svake godine žrtvuje djevicu kako bi spasio svoju zemlju

 
Režija: Matthew Robbins
Scenarij: Hal Barwood, Matthew Robbins
Uloge: Peter MacNicol, Caitlin Clarke, Ralph Richardson, John Hallam, Peter Eyre...

Filmografija

Mudri čarobnjak Ulrich (R. Richardson) naučava svog mladog pomoćnika Galena (P. MacGalen) vjerujući da u njemu ima najboljeg nasljednika. Jednog dana u njihovo utočište stignu stanovnici daleke zemlje Urland kojom vladaju strah i nemoć. Naime, urlandski kralj Casiodorus (P. Eyre) svake godine žrtvuje jednu djevicu kako bi spasio svoju zemlju od strašnog zmaja.

Mudri čarobnjak Ulrich (R. Richardson) naučava svog mladog pomoćnika Galena (P. MacGalen) vjerujući da u njemu ima najboljeg nasljednika. Jednog dana u njihovo utočište stignu stanovnici daleke zemlje Urland kojom vladaju strah i nemoć. Naime, urlandski kralj Casiodorus (P. Eyre) svake godine žrtvuje jednu djevicu kako bi spasio svoju zemlju od strašnog zmaja. Želeći doznati je li Ulrich doista toliko moćan koliko se tvrdi, kraljev posilni Tyrian (J. Hallam) ubije starog čarobnjaka, pa put Urlanda krene sam Galen. Još uvijek shrvan zbog čarobnjakove smrti, mladić na putu sretne vršnjaka Valeriana (C. Clarke) koji je zapravo djevojka...

Početkom i sredinom osamdesetih žanr mača i čarolije bio je na vrhuncu popularnosti. Uz neprijeporno najboljeg predstavnika ove tematike, film "Excalibur" redatelja Johna Boormana, žanr je dobio još nekoliko dobro ocijenjenih naslova među kojima je i ovaj film. Riječ je o zajedničkom autorskom projektu Matthewa Robbinsa i Hala Barwooda, a Robbins je ujedno i redatelj. Inače, obojica su sa Stevenom Spielbergom za svoj scenarij filma "The Sugarland Express" nagrađena u Cannesu 1974. Poštujući postulate žanra u kojem se prepleću fantastika, pustolovina i parafraziranje srednjeg vijeka, Robbins i Barwood osmislili su priču o mladom čarobnjačkom pripravniku koji kreće u daleku zemlju kako bi stanovnike oslobodio terora krvoločnog zmaja.

Prava je atrakcija filma izvrsno realiziran lik zmaja, zastrašujućeg čudovišta koje je zaživjelo kao pravi negativac. U glavnoj je ulozi P. MacNicol (Sofijin izbor, Bean), partnerica mu je debitantica C. Clark (Kenny, Mayflower Madam), a najbolji dojam ostavlja karizmatični britanski glumac R. Richardson (Nasljednica, Greystoke - Legenda o Tarzanu) u ulozi čarobnjaka Ulricha. Film je nominiran za Oscara, i to u kategorijama najboljih specijalnih efekata i najbolje originalne glazbe skladatelja Alexa Northa. Film je snimljen na lokacijama u Engleskoj, Walesu i Škotskoj.


Komentari (0)

Foto