Vuk (2004)

EL LOBO (Originalni naziv)

triler

Film baziran na istinitoj priči o tajnom španjolskom agentu u redovima baskijske ETE

 
Režija: Miguel Courtois
Scenarij: Antonio Onetti
Uloge: Eduardo Noriega, Jose Coronado, Mélanie Doutey, Silvia Abascal, ...

Filmografija

"El Lobo" zanimljiv je i napet triler baziran na istinitoj priči o Mikelu Lejarzi, tajnom španjolskom agentu u redovima baskijske organizacije ETE, koji je otkrio i ubio gotovo četvrtinu njihovih ljudi. Vrlo dobro osmišljen i režiran, film je uvjerljivo svjedočanstvo o nemilosrdnim aktivnostima i postupcima uobičajenima za tadašnje tajne službe - baskijsku ETU te španjolsku.Režiju potpisuje francuski i španjolski redatelj Miguel Courtois, povjerivši glavnu i vrlo zahtjevnu ulogu poznatom španjolskom glumcu Eduardu Noriegi.

Sredinom sedamdesetih godina, u Francovoj Španjolskoj, Txema (E. Noriega), baskijski građevinski radnik je uhićen zbog povezanosti s nekim teroristima koji su upravo počinili ubojstvo. Tajna služba smatra ga idealnim kandidatom za špijuna u ETI. U početku nije zainteresiran, ali kako ga pritišću ozbiljni novčani problemi, prisiljen je uzeti njihov novac i prihvatiti zadatak.

Uzima konspirativno ime Lobo i postaje aktivan član bande, poduzimajući sve korake da zadobije poseban status i pridobije povjerenje vođa. Tijekom svojih aktivnosti, on otkriva da grupa ima duboku unutarnju podjelu između onih koji ne žele sudjelovati u oružanim borbama i biti samo pasivni članovi te onih koji žele nastaviti terorističke aktivnosti i dovesti do oslobođenja Baskije. Te podjele uzrokuju sukobe, često i krvave. Uskoro, ubiju španjolskog premijera Blanca, na što državni čelnici spremaju napad na ETU i Baske...

 


Komentari (0)

Foto